Top50 Glas publike

Aplikacija za kovid u Škotskoj na meti kritika zbog privatnosti

Kodovi za “kovid status” su prisutni svuda u svetu i prikazujemo ih na svakom koraku. Koje podatke sve prikazujemo i kome?

PCPress.rs Image

Škotska aplikacija za kovid je na meti raznih optužbi jer nije ukazala na način na koji će se koristiti lični podaci korisnika. Britanska služba za nadzor podataka izrekla je ukor i škotskoj vladi i nacionalnim službama zbog ovakvog propusta. Dok je kancelarija poverenika za informacije pozvala sve da se ovaj problem brzo reši.

Apsurd, koji nije jedini tokom haosa pandemije i apsolutne vladavine strahom, je da će već u ponedeljak kovid propusnice biti ukinute u Škotskoj. To znači da su građani sve ovo vreme bili izloženi zloupotrebi ličnih podataka, a da se vlada toga setila sada kada ti podaci više neće biti potrebni. Od ponedeljka u Škotskoj kovid propusnice se koriste na dobrovoljnoj bazi i nisu više obavezne.

Izjava britanskih zvaničnika ukazuje da pandemija postaje stvar prošlosti. „Kada je vlada prošle godine uvela kovid propusnice, bilo je od vitalnog značaja da budu iskreni sa građanima o tome kako se koriste njihovi podaci. Zakon je služio zaštiti javnog zdravlja. Ali poverenje javnosti je ključno da bi to funkcionisalo.“ Britanska javnost se ponovo priprema na značaj o „privatnosti korisnika“ a pitanje „javnog zdravlja“ počinje da se stavlja u drugi plan odakle će otputovati u zaborav.

Pročitajte i:  Velika Britanija uvodi nova pravila za tehnološke kompanije

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,