Aplikacija za proveru autentičnosti fotografija

Internet je preplavljen lažnim fotografijama u kojima ljudi žele da predstave sebe u lepšem svetlu, ali i da preko njih na taj dokumentuju lažne vesti. U svetlu borbe protiv takve, sve veće „pošasti“, uključile su se i mnoge velike IT kompanije, ali povremeno naletimo i na „male“ projekte koji na interesantan i inovativan način pristupaju tom problemu. Jedna od takvih je i „Verified by Pi“, besplatna Android aplikacija koja jednim klikom omogućava korisniku da proveri da li je neka fotografija ili autentična.

PCPress.rs Image

Naime, Photoshop i slični programi dovedeni su do savršenstva i svako može da obradi fotografiju tako da je gotovo nemoguće otkriti izmene bez stručne i detaljne analize. Upravo tu na scenu stupa „Verified by Pi“. Program dozvoljava da se preko njega, ili bilo koje druge aplikacije za kameru napravi fotografija. Upotrebom Verified ► Pi tehnologije fotografija se automatski verifikuje, a kriptovani „potpis“ fotografije čuva se na obezbeđenim serverima. Bilo koja kasnija izmena na fotografiji promeniće kriptogafski kod i to će onemogućiti njenu verifikaciju, a korisniku će dati informaciju da nije u pitanju original. Proces verifikacije je za korisnika neprimetan i brz.

Pročitajte i:  Twitter sarađuje sa portalima za vesti

Ovakva tehnologija mogla bi da ima ogromnu primenu na društvenim mrežama (Instagram, Facebook…), ali i na sajtovima koji svoje poslovanje zasnivaju preko Interneta (Booking, Airbnb, web šopovi…). Ideja je veoma interesantna i predstavlja jedan od potencijalnih načina za uspešnu borbu protiv lažnih vesti, pa se nadamo da će omasovljena i prihvaćena među korisnicima.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,