Zebra

Aplikacija za proveru kvaliteta hrane

Naučnici na Univerzitetu Massachusetts Amherst (UMass) u SAD-u razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani, i to korišćenjem dodatka, mikroskopa, za svega 30 dolara.

Malo je metoda kojima se može efikasno sprečiti trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne bakterije zahteva specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu. Korišćenjem njihove aplikacije, tvrde naučnici, rezultati o prisustvu patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se inače čeka. Naime, uređaj sa UMass-a koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija. Na primeru su pokazali kako su oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na ekranu.

Naučnici napominju kako je ova tehnologija za sada preliminarna, jer još uvek ne razlikuje dobre od štetnih bakterija, pa nastavljaju svoj rad na pronalasku tehnika koje su u stanju da otkriju specifične vrste bakterija. Njihov uređaj se još neko vreme neće naći na tržištu, ali sa UMass-a poručuju kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane pokazalo interes.

Pročitajte i:  Halo beba: Virtuelni saputnik u roditeljstvu

Naučnici se nadaju da će ovaj uređaj moći da se koristi i u domaćinstvu za prevenciju konzumacije kontaminirane hrane. Mogao bi isto tako ispuniti svoj potencijal ako se bude koristio i kod prirodnih katastrofa za ustanovljavanje da li je, na primer, voda dobra za piće.

Izvor: NPR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,