Top50 Glas publike

Aplikacija za spasavanje života

phone-aidTrener koji je brzo razmišljao i aplikacija za iPhone koja košta dolar i devedeset devet centi zaslužni su za spasavanje života tinejdžera iz južne Kalifornije koji se onesvestio tokom košarkaškog treninga. Zavijer Džouns se spotakao, zaustavio i odjednom srušio tokom treninga u srednjoj školi udaljenoj šezdesetak kilometara od Los Anđelesa. Srce mu je stalo i nije disao, ali glavni trener Erik Kuper i pomoćni trener Džon Osorno pristupili su kardiopulmonalnoj reanimaciji i momak je ponovo počeo da diše.

Neverovatnim sticajem okolnosti, Kuper je prethodne večeri pregledao uputstva za KPR na svom iPhone-u. Reč je o aplikaciji pod imenom Phone Aid, koja košta dolar i devedeset centi. Aplikaciju je osmislio švedski doktor Pontus Johanson zajedno s Magnusom Enarsonom iz švedske softverske kompanije Entanke. Doktor Johanson je naveo kako ga je na takvu aplikaciju navelo iskustvo u bolnici: „Podučavao sam laike i bolničko osoblje kardiopulmonalnoj reanimaciji i shvatio da oni brzo zaborave ono što su naučili. U stresnoj situaciji je još teže setiti se. A takvo znanje svima može biti korisno, budući da nikad ne znamo kad će se dogoditi neka nesreća a svi uvek nosimo mobilne telefone sa sobom.“

Pročitajte i:  Vodeći brendovi pametnih telefona za 2022. prema izveštaju Canalysa

Iako su treneri junaci ove priče, Kuper sve zasluge pripisuje aplikaciji Phone Aid zato što se u protivnom ne bi tako dobro sećao postupka.

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,