Aplikacija Zao: Potpuno uverljivi deepfake sadržaji stižu za šest meseci

Tehnologija koja je odgovorna za distribuiranje lažnih video sadržaja napreduje sve većom brzinom, pa se do skoro verovalo da će potpuno savršeni deepfake biti moguć tek za tri godine, da bi u poslednje vreme počelo da se tvrdi da nas besprekorno kreirane video i audio laži očekuju za mnogo kraći vremenski period.

PCPress.rs Image

Jedan od kreatora najuverljivijih deepfake sadržaja koji trenutno postoje, profesor Hao Li, objavio je pre nekoliko nedelja da će deepfake tehnologija uz pomoć koje će biti moguće kreiranje lažnih sadržaja koji neće moći da se razotkriju golim okom biti dostupna za dve do tri godine, da bi samo dva dana nakon toga izmenio izjavu, te dodao da će ova tehnologija običnim ljudima postati dostupna za samo 6 do 12 meseci. Nakon što su ga upitali zašto je tako brzo promenio izjavu, Li je objasnio da su se njegova očekivanja izmenila zbog sve veće popularnosti aplikacije Zao koja korisnicima omogućava da svoja lica implementiraju u inserte iz poznatih filmova i televizijskih programa. Dok je pomenuta aplikacija relativno bezopasna, Li i drugi eksperti već brinu o načinima na koje bi mogla da se zloupotrebi.

Pročitajte i:  Val Kilmer: Kad deepfake priskoči u pomoć

Ukoliko bi ova, te slične aplikacije, postale široko dostupne, maliciozni korisnici bi vrlo brzo mogli da pronađu način da ih zloupotrebe u prevarama i manipulisanju javnosti. Da bi se to sprečilo na vreme neophodno je da se kreiraju alati za prepoznavanje lažnih sadržaja, na čemu Li već radi, a kako bi se problem ublažio pre izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,