Aplikacije za ljubitelje prirode: iNaturalist

Biljke oplemenjuju prostor i blagotvorno deluju na one koji žive u njihovoj blizini. Dokazano je da rad u bašti smiruje, te popravlja celokupno stanje organizma. Baštovani su se nekada oslanjali na ono što su naučili od starijih, a danas su tu mnoge aplikacije koje pomažu da biljkama bude dobro.

PCPress.rs Image

Iskustva iz prirode za većinu ljudi izgledaju tako što vide neku biljku ili životinju, ali ne znaju o kojoj se vrsti radi. Tako ostaju okruženi prirodom koja dobrim delom ostaje tajna. iNaturalist je započela kao zajednica koja je svoja znanja crpela iz iskustava pojedinaca, jer su korisnici mogli da šalju fotografije biljaka i životinja da bi ih drugi identifikovali. Danas su stručnjaci iz ove zajednice zaslužni za stvaranje aplikacije koja otkriva tajne prirode – pre pet godina su proces unapredili tako da veštačka inteligencija prepoznaje biljke s fotografija.

iNaturalist je osnovan 2008. godine, od strane tri studenta biologije, da bi se kasnije pretvorio u zajednicu koja okuplja ljubitelje prirode. Zajedno su napravili neverovatan popis vrsta, a ponekad dolazili i do zanimljivih otkrića.

Pročitajte i:  Najbolje besplatne aplikacije za skeniranje: Microsoft Office Lens

Aplikacija je besplatna, korisna i dostupna za iOS i Android, a zanimljivo je i to što ima mapu na kojoj se vide sve biljne vrste koje su otkrivene u okruženju.

Izvor: Mashable

 

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,