ASUS Zenbook

Apple blokirao Epic Games developer nalog

Apple je upozorio da bi mogao ugasiti developer nalog na svom Store-u za Epic Games, a sada je ispunio svoju pretnju/obećanje (zavisno od ugla iz kog gledate). Trenutno je u toku sudski spor između dve kompanije, zbog toga što se Epic usudio da prkosi Apple-ovom modelu prihodovanja kroz svoju mega-popularnu igru Fortnite.

PCPress.rs Image

Pretnja se ostvarila

Sada se pretnja ostvarila, uprkos sudskoj zabrani da dok traje proces ne bi trebalo biti daljih promena statusa kada je reč o ove dve kompanije. U praksi, to znači da će sve Epic aplikacije (čitati: igre) na iOS i iPadOS platformi postati nedostupne, što bi moglo imati velikih posledica u narednom periodu.

Apple je saopštio da je “razočaran što mora da ugasi developer nalog Epic Games-a”. U pozadini čitavog spora stoji sukob oko “dela kolača”, odnosno procenta koji Apple zadržava za sebe ne samo od prodaje aplikacija, već i od svih daljih transakcija. Apple uzima 30% prihoda od svih koji prodaju na njegovoj platformi, i tu se ne računaju samo troškovi inicijalne kupovine aplikacija, već i dalji sistemi naplate u vidu mikrotransakcija, koje su izuzetno popularne u modernim igrama gde se prodaju skinovi, mape, brže napredovanje kroz igru i tako dalje. Epic je pokušao da “zaobiđe” potonje ograničenje – posebno značajno jer najveći deo prihoda dolazi upravo od mikrotransakcija – implementiranjem sopstvenog sistema naplate u igri, koji je potpuno zaobišao Apple i ostavio ga bez ogromnog priliva sredstava.

Pročitajte i:  HONOR ofanziva: Pretekli Xioami i Apple

Bez novih preuzimanja, mikrotransakcija, apdejta

Najnoviji odgovor Apple-a znači da nijedna aplikacija ovog proizvođača ubuduće više neće biti dostupna na mobilnim napravama – barem ne onim s logotipom nagrižene jabuke. Da li je Epic Games upravo prvi koji je nagrizao Apple, videće se u narednom periodu. Za sada, aplikacije koje su preuzete pre ovog čina nastavljaju da rade normalno, ali nove više neće biti moguće preuzeti.

Osim toga, apdejti bilo kakvevrste su potpuno onemogućeni, i nemoguće je platiti bilo kakvu transakciju unutar samih igara. Najzad, interesantno je primetiti da Apple poslednjih nekoliko dana bombastično reklamira igru PUBG, najvećeg rivala Epic-ovog Fortnite-a.

Izvor: Notebookcheck

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

One thought on “Apple blokirao Epic Games developer nalog

  • 31. avgust 2020. at 12:11
    Permalink

    Fortnite nije rival PUBG-u već loša kopija (PUBG nema rivala). Prvo su kopirali PUBG a sada prete Apple-u jer su uobraženi i sebični. Zaista nije zaslužio da bude u bilo kojoj prodavnici igara. Taj Epic je baš ispao bad guy u celoj priči.

Comments are closed.