Apple će testirati svoju tehnologiju za autonomna vozila

Kompanija Apple je stavila na stranu svaki pojam o autonomnim vozilima i trenutno razvija tehnologiju za autonomna vozila. Tim Cook, izvršni direktor kompanije izjavio je za Bloomberg u junu da se Apple sada „fokusira na autonomne sisteme.“

PCPress.rs Image

Apple već dugo radi na projektu pod imenom “Titan” i samo petoro ljudi je upoznato sa tim projektom koji se odnosi na autonomna vozila. Govorili su o tome da Apple neće praviti novi auto, već da će praviti tehnologiju za autonomna vozila. Sam projekat Titan započet je 2014. godine i u tom periodu na njemu su radili veterani Apple-a i stručnjaci specijalizovani za izgradnju automobila.

Od početka, stručnjaci su se skoncentrisali na motorizovanost vozila, dizajn unutrašnjosti gde nemamo volan ili kočnice i radili su na tome da se doda VR na instalirane ekrane unutar vozila. Projekat je naišao na probleme zbog nerealističnih rokova i nejasne vizije koju je Apple postavio stručnjacima koje je angažovao. Postojalo je i neslaganje oko toga da li će Apple da razvije autonomna vozila ili polu-autonomna vozila koje bi dozvolilo vozaču da preuzme kontrolu.

Pročitajte i:  EU tuži Apple zbog monopola nad NFC čipovima

Iako Apple nije rešio neslaganja unutar svog tima, niti kako bi autonomno vozilo funkcionisalo on je počeo da radi na softveru za vozilo pod imenom „CarOS.“ Prošle godine, Apple je stavio na čelo Titan-a jednog od izvršnih direktora Boba Mansfielda koji se fokusirao na izgradnju samog automobila i tehnologije. U aprilu, California Department of Motor Vehicles (Odeljenje za motorna vozila Kalifornije ili DMV) je dozvolilo Apple-u da testira svoju tehnologiju na 2015 Lexus RX 450h hibridnim vozilima.

Kompanija trenutno testira svoju „Šatl“ uslugu ili vozilo, tako što vozi svoje zaposlene od jedne zgrade do druge. Šatl usluga tj. vozilo, o kome se nije pre govorilo, biće komercijalno vozilo uz pomoću kojeg će Apple zajedno sa proizvođačem automobila testirati svoju tehnologiju za autonomna vozila. Apple-ova šatl usluga, koja će uskoro biti u službi, prati Waymo, Uber i veliki broj kompanija koje već duže vreme testiraju ovakva vozila na ulicama širom sveta.

Izvor: TheNewYorkTimes 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,