Top50 Glas publike

Apple demantuje da prati vlasnike iPhone-a

PCPress.rs ImageApple je pre dva dana demantovao da prati vlasnike iPad-a i iPhone-a, rekavši da su korisnici prilično zbunjeni tim problemom. U obaveštenju postavljenom na veb sajt, Apple je priznao da postoje određene greške u softveru koje će biti popravljene u narednih nekoliko nedelja, u vidu apdejta za iOS, mobilni operativni sistem koji koriste iPad i iPhone.

Organizacije za zaštitu privatnosti pozdravile su što je Apple priznao krivicu, ali i izrazile sumnju da nikad nije pratio svoje korisnike. „ Drago mi je da su ispravili to što oni nazivaju greškom u programu,“ izjavio je direktor za zaštitu privatnosti potrošača iz Centra za demokratiju i tehnologiju u Vašingtonu. „ Ali sumnjam u njihovo poricanje krivice o praćenju korisnika.“

Ovo je prva zvanična izjava Apple-a otkako su britanski stručnjaci prošle nedelje otkrili  da operativni sistem iOS ima skrivenu datoteku, koja čuva podatke o lokacijama na kojima se korisnik nalazio i to čak do godinu dana unazad. Ova skrivena datoteka bila je podržana i od strane PC i Mac računara tokom sinhronizacije.

Pročitajte i:  Apple povećava cene popravke za starije iPhone uređaje od 1. marta

Apple je objasnio kako skrivena datoteka nije čuvala istoriju kretanja korisnika, već da je imala bazu Wi-Fi lokacija na kojima se korisnik nalazi i pored kojih je prolazio.

Problem je nastao kada je otkriveno da se korisnici mogu veoma brzo locirati. Utvrđivanje lokacije putem mobilnog telefona i GPS uređaja traje nekoliko minuta pošto idu preko satelita, dok se tačna lokacija na kojoj se nalazite sa uključenim iPhone-om uređajem može otkriti samo za nekoliko sekundi.

Apple je obećao da će unaprediti svoj program i da će čuvanje ovih podataka biti onemogućeno. Nov i poboljšan operativni sistem iOS očekuje se sredinom juna.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,