Apple dodaje još slojeva zaštite kod pretraga

Apple-ova funkcija upozorenja na lažne web lokacije se već dugo oslanja na Google-ovu bazu podataka “Bezbedno pregledanje” da bi zaštitila korisnike Safarija od prevara, ali počevši od iOS-a 14.5, Apple će uslugu proksirati putem svojih servera kako bi ograničio količinu informacija koje Google može dobiti od vas. Baza podataka nudi Safariju listu sumnjivih web lokacija za phishing i malvare. Svaki put kada posetite veb stranicu, Safari proverava URL sa Google-ove liste. Kad otkrije podudaranje, upozorava vas da zaštitite svoj računar.

PCPress.rs Image

Samo jedno u nizu ažuriranja za iOS 14.5

Kao i Chrome i Firefox, Safari koristi Google-ov API za ažuriranje sigurnog pregledanja, koji šifrira punu URL adresu koristeći 32-bitni heš prefiks. Na taj način Google nikada ne zna tačno web lokaciju koju ste pokušali da posetite. Međutim, i dalje može prikupljati informacije poput vaše IP adrese. Proksiranjem usluge preko svojih servera, Apple može da ograniči rizik od curenja informacija.

Promena je samo jedno od pregršta ažuriranja orijentisanih na privatnost koja dolaze na iOS 14.5. Druga značajna je Apple-ova funkcija transparentnosti praćenja aplikacija, koja će zahtevati od aplikacija da vas pitaju za dozvolu pre nego što mogu da vas prate u drugim aplikacijama i na web lokacijama. Kompanije poput Facebook-a usprotivile su se promeni i otišle su toliko daleko da su pripremile sopstvena obaveštenja pre nego što je ažuriranje postalo dostupno svima.

Pročitajte i:  iOS 15 Messages greška tajno briše rezervne kopije fotografija

Izvor: Engadget

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: