N Central domination

Apple i Amazon pod istragom Italije

Često se dešava da se bogate visoko tehnološke kompanije optužuju za monopol na tržištu, razne afere i nedovoljno transparentnosti kada je u pitanju konkurencija. Ovog puta, Apple i Amazon su se našli na udaru ovakvih optužbi, a istragu će voditi Italija. Vlasti hoće da znaju da li su se dve kompanije dogovorile da spreče prodavce koji nisu deo zvaničnog Apple programa da prodaju Apple proizvode i slušalice Beats.

apple i amazon pod istragom italije

Nova afera na pomolu

Amazon i Apple, dva ogromna IT giganta, optuženi su od strane Italije za nefer borbu protiv konkurencije. Italijanski zvaničnici su istragu pokrenuli ove nedelje i pretresli italijanske kancelarije Amazona i Applea u utorak. U izjavi koja je dostavljena medijima, portparol kompanije Amazon rekao je da kompanija “u potpunosti sarađuje sa vlastima”.

Ovo nije prvi put da su zvaničnici velikih država zabrinuti zbog poslovnih praksi velikih IT kompanija. U Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon, Apple, Facebook i Google suočeni su sa saveznom optužbom, a očekuje se da će generalni direktori kompanija svedočiti 27. jula. Apple Pay i App Store suočavaju se sa istragom u EU, a Evropska unija navodno planira da protiv Amazana podnese tužbu zbog podataka o prodavcima.

Pročitajte i:  Apple pokušavao da stvori partnerstvo sa Facebook-om

U ovom slučaju, Amazon i Apple nisu sami. Drugi mediji objavljuju da će se Google verovatno suočiti sa tužbama kasnije ove godine, a protiv kompanije Facebook uveliko se vodi spor u Velikoj Britaniji, pored SAD-a. Kad su u pitanju Sjedinjene Američke Države, tamo se vodi prava borba između velikih kompanija i vlade za moć i dominantnost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,