TrendMicro

Apple i Meta dali korisničke podatke hakerima

Tehnološke kompanije su obavezi da dostave podatke korisnika kada postoji sudska odluka o tome u Americi. U nekim slučajevima koji se od nadležnih službi proglase hitnim nije potreban ni nalog. Ali dati hakerima?

PCPress.rs Image

Apple i Meta zajedno odgovorni

Apple i Meta su sredinom 2021. godine podelili osnovne podatke o pretplatnicima (adresa, broj telefona, IP adresa) sa hakerima. Hakeri su se maskirali pod „zahtevima za podatke u hitnim slučajevima“. Takvi zahtevi se obično dostavljaju uz nalog za pretres ili sudski poziv. Kako nije bilo pratećih dokumenata, postavlja se pitanje kako su Apple i Meta naseli? I da li su naseli?

O ovoj aferi počeli su da pričaju službenici navedenih kompanija. Predpostavlja se da je reč o hakerskoj grupi „Recursion Team“ koja se i do sada služila falsifikovanim pravnim zahtevima. Zbog ovog slučaja su tri čoveka pod istragom.

Snap je takođe dobio zahtev sličan onom koji su dobili Apple i Meta. Međutim, kompanija je izjavila da ima dobru službu bezbednosti i da je bilo jasno da je reč o prevari. Apple i Meta su povodom ovog slučaja dali gotovo identične izjave prema kojima sve zahteve proveravaju. Međutim, ni jedna od njih nije negirala da je došlo do curenja podataka.

Pročitajte i:  Meta plaća 175 miliona dolara zbog kršenja patentnih prava

Izvor: Aljazeera.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,