Plazma

Apple i Qualcomm dogovorili okončanje tužbi

Tehnološki giganti Apple i Qualcomm dogovorili su se da okončaju sve tužbe, međusobnim dogovorom. Na ovaj način je na miran način razrešena sudska borba koja je obe kompanije mogla da košta više milijardi dolara.

Apple i Qualcomm dogovorili okončanje tužbe

Neočekivani dogovor prekinuo je veliki okršaj koji su međusobno vodile vodeće američke IT kompanije oko cena čipova za mobilne telefone. Glavna tema je bila optužba Apple-a da je Qualcomm preskupo naplaćivao člipove, što je ova kompanija demantovala.

Vansudsko poravnanje podrazumeva da Apple isplati određenu sumu novca koja nije otkrivena. Pored toga, kompanije su se dogovorile oko šestogodišnjeg ugovora koji se tiče globalne licence za patente. Takođe je dogovorena višegodišnja isporuka Qualcomm hardvera za Apple proizvode.

Apple i Qualcomm ponovo u ljubavi

Dogovor između kompanija znači i povratak Qualcomm čipova u buduće iPhone modele. Apple je godinama koristio njihove proizvode, ali je usled međusobnih optužbi 2016. godine prešao na Intel čipove u određenim modelima.

Nakon dogovora akcije Qualcomma su skočile za čak 23% dok su akcije Applea mirovale. Jasno je da je ovo velika pobeda za Qualcomm koji je očigledno priterao Apple uza zid. Naime, kako je 5G pred vratima, tvorci iPhonea su imali sve manje opcija jer Intel nije bio zadovoljavajuća opcija.

Pročitajte i:  realityOS približava Apple AR/VR naočarama

Sada su višegodišnji sukobi zaboravljeni, pa dva IT giganta mogu da nastave zajedničku borbu na tržištu gde se Huawei pokazao kao veoma ozbiljan konkurent.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , , , , , ,