BIZIT 2022

Apple i Samsung predvode tržište u kategoriji premijum telefona

Iako je tokom trećeg tromesečja 2018. godine globalna isporuka telefona zabeležila pad od čak 5%, premijum segment je u porastu. To nam potvrđuju podaci analitičke kompanije Counterpoint Research, koji bacaju interesantno svetlo na večita pitanja poput toga ko je najpopularniji proizvođač telefona ili koji je proizvođač najviše zaradio.

PCPress.rs Image

Prema podacima koji se odnose na treći kvartal prošle godine, 22% prodatih uređaja su se nalazili u cenovnom okviru od preko 400 dolara, što ih je činilo premijum proizvodima. To predstavlja uvećanje od čak 19% u odnosu na isti period 2017. godine. Pogađate – Apple je predvodio ovaj segment, pošto njegovi iPhone telefoni čine praktično polovinu prodaje u kategoriji od preko 400 dolara. Na drugom mestu je Samsung, mada se mora priznati da je prilično iza – njegov udeo čini svega 22%. Na trećem mestu se nalazi Huawei, sa 12 procenata.

PCPress.rs Image

Interesantno je da je Samsung dominirao u segmentu koji pokriva opseg od 400 do 600 dolara, sa oko 25% učešća. U tom delu, Apple ima 21% i nalazi se na drugom mestu, dok je treći Huawei sa 17 procenata. Iza njih slede Vivo, Oppo, te Xiaomi – popularni kineski proizvođači pristupačnih telefona.

Pročitajte i:  Šta znamo o Apple Watch Pro?

PCPress.rs Image

No, u segmentu od 600 do 800 dolara, situacija se menja i tu dominiraju Apple i Samsung, koji zajedno imaju oko 82%. Još radikalnija situacija je u segmentu od preko 800 dolara, gde Apple telefoni čine skoro 80% prodaje! Na priloženim fotografijama možete videti egzaktne podatke, kao i spisak proizvođača po popularnosti. Ponavljamo, svi podaci se odnose na treći kvartal 2018. godine, tako da je moguće da je u proteklom periodu stanje blago promenjeno.

Izvor: Phonearena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,