Top50 Glas publike

Apple inženjer koji je dizajnirao M1 SOC prešao u Intel

Bivši Apple-ov inženjer i direktor Mac sistemske arhitekture, Jeff Wilson, objavio je na svom profilu da je počeo da radi u Intel-u. On će raditi sa Intel-ovim timom inženjera na razvoju nove generacije SOC-a.

intel

SOC (System-On-Chip), je kompletno rešenje koje u jednom čipu sadrži CPU, GPU, IO i sve druge komponente. Sa željom Intel-a da se fokusira na hibridnu arhitekturu, SOC dizajn se idealno uklapa u takvu strategiju. Zato je Wilsonov prelazak na poziciju Design Engineering Group CTO-a, za Client SOC Architecture u Intel-u, veliki korak u tom pravcu.

Inače, ovo nije prvi put da Jeff radi u Intel-u. Period između 2010. i 2013. godine proveo je u kompaniji kao glavni arhitekta za PC čipsetove. Pored toga, radio je i kao glavni arhitekta za razvoj čipova u kompaniji Nvidia (od 2007. do 2008. godine). Iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo na čemu će Jeff raditi, ovo predstavlja dokaz da Intel želi ozbiljno da ojača svoje pozicije na polju čipova u narednim godinama. Uostalom, pored Wilsona, kompaniji se nedavno pridružio i legendarni arhitekta čipova, Jim Keller, koji je takođe radio u Apple-u, ali i u AMD-u, na njihovoj Zen arhitekturi. Po svemu sudeći, Intel formira tim sa vrhunskim inženjerima, sa ciljem da svojim čipovima ponovo parira (i prestigne) AMD, ali i Apple – što će najviše koristi doneti nama – korisnicima računara.

Pročitajte i:  Da li vas je Apple lagao o zaštiti privatnosti?

Izvor: WCCF Tech

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,