Apple iOS transparentniji od Facebook-a

U okviru iOS-a 11.3 (i macOS-a 10.13.5) Apple je predstavio novu opciju koja je u vezi sa bezbednošću podataka, te korisnicima omogućava da bolje razumeju na koji se način njihove informacije koriste.

PCPress.rs Image

Naime, kad god Apple traži pristup nekim informacijama, a kako bi omogućio nove opcije, na uređaju se pojavljuje ikonica u obliku dve plave siluete koje se rukuju, zajedno sa detaljnim informacijama o podacima, koje su pre svega namenjene onima koji žele da budu upućeni u ono za šta se koriste njihove privatne informacije. Tako da je to još jedna posledica Cambridge Analytica skandala, nakon kojeg su svi naprasno postali svesni količine podataka koje Facebook, te druge aplikacije, prikupljaju. Budući da se Apple uvek kritički odnosio prema prikupljanju ličnih podataka korisnika, sasvim je logično što je u sklopu novog ažuriranja predstavio i ovu opciju.

PCPress.rs Image

Prema onome što je moglo da se čuje iz kompanije, na ovoj opciji se radilo mesecima, a uglavnom da bi se odgovorilo na zahteve Evropske unije, te propise GDPR-a koji bi na snagu trebalo da stupi 25. maja. Sigurnosna ikonica se, kako kažu kreatori, neće pojavljivati sa svakom novom opcijom, već samo u slučajevima kada su kompaniji potrebni podaci o korisniku, a kako bi omogućila funkcionisanje neke opcije, te personalizaciju.

Pročitajte i:  Zuckerberg gubi 5.9 milijardi zbog Facebook-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,