Top50 Glas publike

Apple još uvek nije zainteresovan za proširenu stvarnost

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook je protekle godine često govorio o tehnologiji proširene stvarnosti, ali to ne znači da će kompanija u bliskoj budućnosti lansirati neki od proizvoda koji se na toj tehnologiji zasniva. Naime, Cook je u intervjuu za The Independent rekao da „trenutno ne postoji tehnologija koja bi omogućila da se naprave kvalitetne naočare za proširenu stvarnost“, te da Apple ne planira da plasira neki proizvod ako neće biti napravljen da donese sjajno iskustvo.

PCPress.rs Image

Cook je prepoznao nekoliko problema kada su proizvodi koji podržavaju tehnologiju proširene stvarnost u pitanju, te posebno istakao nedostatak kvaliteta kod aktuelnih proizvoda i dodao kako misli da većina korisnika nije zadovoljna njihovim kvalitetom. Stručnjaci se uglavnom slažu sa njegovim stavom, te ističu da dostupnim uređajima uglavnom nešto nedostaje.

Tako HoloLens iz Microsoft-a rade, ali im je vidno polje ograničeno, a sam uređaj je prilično neudoban za nošenje. Uređaj Meta je nešto jeftiniji, ali podjednako neudoban, a kada su Google Glass u pitanju, teško ih je potpuno svrstati u ovu kategoriju, te su odmah po puštanju u prodaju doživele fijasko.

Pročitajte i:  Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

Iako Apple ne planira da se upusti u proizvodnju hardvera za proširenu realnost, kompanija je ove godine ipak pružila veliki doprinos ovoj tehnologiji – sa puštanjem iOS 11 mnogim od poslednjih modela pametnih telefona omogućeno je da izvode trikove proširene realnosti uz pomoć nečega što Apple naziva ARKit. Ovaj moment dopušta developerima da prave video igre sa elementima proširene stvarnosti, te kamerama da u fotografije implementiraju elemente ove tehnologije.

PCPress.rs Image

To znači da bi Apple mogao da se nađe u samom centru potencijalne ekspanzije iskustava proširene realnosti. Cook se slaže sa tim, te ističe da korisnici u nekom trenutku neće moći bez proširene realnosti, kao što danas ne mogu bez aplikacija.

Iako se možda neće dogoditi da Apple plasira proizvode ove vrste u bliskoj budućnosti, činjenica je da u kompaniji istražuju hardver za proširenu realnost. Tako su nedavno predstavili aplikaciju koja se bavi vizijom naočara za proširenu stvarnost, a kompanija, navodno, ima tim koji broji više od 1.000 ljudi, a koji se bavi razvojem ove tehnologije. Ipak, Cook je intervju završio rečima da “ih ne interesuje da u nečemu budu prvi, već da budu najbolji”.

Pročitajte i:  Apple povlači opciju za nadogradnju na HomeKit?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,