Top50 Glas publike

Apple kupio danski startap Spektral

Apple je kupio dansku kompaniju Spektral, koja se bavi mašinskim učenjem i čiji softver briše pozadinu iz video snimaka. Fortune navodi da je taj ugovor sklopljen u decembru 2017. godine za 30 miliona dolara, a vest je držana u tajnosti sve do danas kada su je po prvi put objavile danske novine Borsen.

PCPress.rs Image
Fotograf: David Paul Morris

Apple je i ranije imao tajne kupovine, a akvizijica Spektrala (raniji naziv CloudCutout) nije veliko iznenađenje, ako se uzme u obzir oblast kojom se bavi ovaj startup. Kompanija koristi spektralnu teoriju grafova i duboke neuronske mreže kako bi stvorila nešto poput zelenog ekrana kod editovanja video zapisa, ali u realnom vremenu. Ono što se nekad smatralo mukotrpnim uređivačkim poslom Spektral pretvara u jednostavne komande. Primena ove tehnologije je velika za iPhone uređaje, ali će vrlo verovatno biti najznačajnija za dugo očekivani Apple AR hardver.

Kupovina Spektral-a ima poptunog smisla naročito ako se uzmu u obzir glasine o pojavljivanju Apple-ovog AR headset-a u 2020. godini i njihovoj kontinuiranoj pažnji na ARKit. Animoji i Memoji su već pokazali deo onoga što Apple može da uradi sa njihovim trenutnim AR mogućnostima, a tehnologija Spektrala se uklapa u sve to.

Pročitajte i:  Apple da plati milion evra zbog App Store

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,