Top50 Glas publike

Apple mora da otključa third-party plaćanja u Holandiji

Apple od sada dozvoljava alternativne opcije plaćanja u App Store-u. Kompanija je potvrdila da će se pridržavati naredbi holandske Uprave za potrošače i tržišta i dozvoliti sisteme plaćanja trećih strana na Tinder-u i drugim lokalno ponuđenim aplikacijama za upoznavanje.

Apple mora da otključa third-party plaćanja u Holandiji

Sve više zemalja se protivi Apple-ovom poslovnom modelu

Regulatorno telo je 24. decembra utvrdilo da je Apple zloupotrebio svoju tržišnu moć zahtevajući svoju platformu za kupovinu u aplikaciji i dao Apple-u rok do 15. januara da izvrši promenu ako želi da izbegne kazne. Kao i sa prošlim odlukama, Apple nije bio zadovoljan. Tvrdi se da bi dozvoljavanje opcija alternativnog plaćanja predstavljalo nove pretnje po privatnost i bezbednost. Apple se žali na odluku ACM-a i napominje da će i dalje uzimati provizije od ovakvih vrsta plaćanja plaćanja.

Naređenje ne utiče na druge aplikacije dostupne u Holandiji. Međutim, to odražava protivljenje Apple-ovom App Store poslovnom modelu u više zemalja, uključujući Južnu Koreju i SAD. Zvaničnici su sve više ubeđeni da Apple koristi svoje zahteve za kupovinu u aplikaciji kako bi ugušio konkurenciju, i neće biti iznenađujuće ako i druge zemlje uskoro slede taj primer.

Pročitajte i:  Apple povlači opciju za nadogradnju na HomeKit?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: