Apple najavio specijalne iPhone uređaje za bezbednosne istraživače

Apple planira da tokom 2020. godine one koji se bave bezbednošću na internetu snabde specijalnim iPhone uređajima, a kako bi im pomogao da što brže i jednostavnije detektuju i rešavaju propuste u okviru iOS-a.

PCPress.rs Image

Telefoni će biti dostupni onim sigurnosnim istraživačima koji greške već prijavljuju preko invitation-only programa kompanije. Program za „lov na greške“ prvi put je pokrenut pre tri godine na Black Hat konferenciji, pa je kasnije proširen tako da pokriva i macOS, Apple Watch, Apple TV, te drugo. Novi uređaji će biti dostupni onim istraživačima koji su već pokazali odlične rezultate u rešavanju grešaka, tako da specijalni telefoni neće moći da dođu do bilo kojeg developera.

Specijalni uređaji stižu sa SSH mrežnim protokolom koji korisnicima omogućava uspostavljanje sigurnog komunikacijskog kanala između dva uređaja, root shell-om koji omogućava privilegovanu kontrolu, te sa naprednim mogućnostima za uklanjanje grešaka, što su funkcije koje bi istraživačima trebalo da omoguće da lakše primete propuste u okviru iOS-a. Telefoni ipak neće imati duboki nivo pristupa koji imaju Apple developeri, te sigurnosni timovi kompanije.

Pročitajte i:  Brazil ne želi iPhone bez punjača

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,