Apple obrisao Parler sa App Store-a

Apple je uklonio Parler iz App Store-a, nakon optužbi da je aplikacija za društvene medije podsticala pozive na nasilje uoči i nakon racije na američki Kapitol. U saopštenju se navodi da Parler nije preduzeo odgovarajuće mere za rešavanje širenja pretnji po bezbednost ljudi, i da je zbog toga ova aplikacija suspendovana dok se ne reše problemi.

PCPress.rs Image

Pre gašenja poslat ultimatum

Apple je u petak uputio ultimatum Parler-u tražeći da ukloni sadržaj koji krši pravila Apple-a i pruži plan o tome kako će moderirati sadržaj, o čemu je prvo izvestila BuzzFeed News. Apple je rekao da je Parler imao 24 sata da izvrši promene ili će u suprotnom biti uklonjen iz App Store-a. Očigledno je Parler predložio neke promene, ali Apple je zaključio da one nisu dovoljne, navodi se u izjavi koju je Apple poslao Parleru, zajedno sa konačnom odlukom da ukloni aplikaciju.

Aplikacija je na kratko i dalje bila dostupna u Apple-ovoj prodavnici, ali je ubrzo obrisana. Aplikacija je skočila na prvo mesto u App Store-u i možda je stekla stotine hiljada korisnika između trenutka kada je Apple izdao 24-časovni ultimatum i kada ga je kompanija povukla. I Apple i Google su se u petak suočili sa pritiskom da obrišu Parler, koji je poznat po tome što je konzervativan i ima slabije moderiranje od ostalih platformi društvenih medija. Uklanjanje obe aplikacije došlo je nakon napada pro-Trampovih pristalica u sredu na američki Kapitol.

Pročitajte i:  Apple-ov watchOS 10 dolazi 18. septembra

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,