Apple odgovara pred Američkim senatom zbog Face ID tehnologije

Od kada je predstavljen iPhone X mnogi su iskazali zabrinutost u vezi sa sigurnošću nove opcije Face ID. Edward Snowden, na primer, misli da ova opcija skeniranje lica uvodi u svakodnevni život, što zloupotrebu ove tehnologije čini prilično izvesnom. Upravo zbog toga je američki senator Al Franken uputio pismo izvršnom direktoru Apple-a, Tim-u Cook-u, koje sadrži spisak pitanja koja se tiču eventualne zloupotrebe ove tehnologije.

PCPress.rs Image

Iako su iz kompanije tokom prezentacije objasnili da će podaci dobijeni od Face ID opcije da se čuvaju u telefonima korisnika, Franken želi da zna da li je moguće da Apple, ili neka treća strana, u budućnosti pristupe tim podacima, bilo sa određene udaljanosti ili putem fizičkog pristupa korisničkom uređaju. Želi da zna i koje su sve korake iz kompanije preduzeli u sprečavanju da se prilikom skeniranja lica koriste maske ili fotografije, na koji su način došli do milijardu fotografija na kojima su lica uz pomoć kojih su trenirali Face ID algoritme, te želi da bude siguran da iz Apple-a podatke o korisničkim licima neće koristiti u neke druge svrhe.

Pročitajte i:  Google će zahtevati da političke reklame "istaknuto otkrivaju" svoje AI-generisane elemente

U pismu je postavljeno i pitanje u vezi sa tim na koji će način Apple odgovarati na zahteve bezbednosnih agencija da pristupe Face ID podacima, budući da Google i Facebook, te drugi digitalni giganti, često dobijaju zahteve od vlade da se dozvoli pristup informacijama o korisnicima. Kompanija Apple je 2016. godine već imala spor sa američkim Ministarstvom pravde, budući da je odbila da otključa iPhone 5C koji je pripadao napadaču iz San Bernardino-a. Spor je rešen tako što je FBI kupio alatku za otključavanje uređaja od treće strane za skoro million dolara. Kao dodatak pitanjima o sigurnosti, Franken želi da zna koje je korake Apple preduzeo kako bi bio siguran da je Face ID treniran na licima koja obuhvataju rasnu, polnu, te starosnu različitost.

Senator se nada da će reakciju na pitanja dobiti do 13. oktobra, a na Apple-u je da odluči hoće li odgovora uopšte biti.

Izvor: engadget.com

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , , , , ,