PC Press Studio

Apple omogućava popravku iPhone-a kod kuće

Apple je otvorio svoju internet prodavnicu za samouslužne popravke pošto je savez „right to repair“ izvršio pritisak na američke regulatore da potrošačima daju veću kontrolu nad svojim proizvodima.

PCPress.rs Image

Za sada samo u SAD

Novi program, najavljen u novembru, ponudiće više od 200 delova i alata koje kupci mogu da koriste za popravku iPhone-a 12, iPhone-a 13 i iPhone-a SE treće generacije. Korisnici će moći da poprave delove kao što su ekran, baterija i kamera sa novim alatima, navodi Apple. Delovi i cene delova su isti i identični onima koji poseduju ovlašćeni serviseri Apple-a.

Takođe, programu će biti dodati online priručnici, delovi i alati za popravku određenih Mac računara kasnije ove godine. Program se prvo pokreće u SAD, ali će se kasnije ove godine proširiti i na druge zemlje, počevši od Evrope. Kupci mogu iznajmiti alate na nedelju dana po ceni od 49 dolara uz besplatnu dostavu ako ne žele da ih odmah kupe. U nekim slučajevima kupci mogu dobiti i kredit za vraćanje zamenjenog dela za reciklažu.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju AI zdravstvenog vodiča za Apple Watch

Uprkos otvaranju programa, Apple je rekao da je poseta sertifikovanom tehničaru sa originalnim Apple delovima i dalje „najsigurniji i najpouzdaniji način za popravku“ za „ogromnu većinu kupaca koji nemaju iskustva sa popravkom elektronskih uređaja .”

Zagovornici prava na popravku su tvrdili da proizvođači kao što je Apple treba da obezbede širi pristup delovima za popravku i priručnike kako kupci ne bi bili usmereni samo na odabrane ovlašćene servise. Apple je ranije upozoravao na probleme sa bezbednošću ili performansama koji bi mogli nastati zbog delova trećih strana ili neovlašćenih popravki.

Sada, regulatori po nalogu Bajdenove administracije procenjuju pravo na popravku i da li bi trebalo da postoje nova pravila za zaštitu kupaca.  Bajden je naložio Federalnoj trgovinskoj komisiji da razmotri pravila za sprečavanje „nepoštenih antikonkurentnih ograničenja na popravku ili samopopravku proizvoda trećih strana“. U julu, agencija je jednoglasno glasala za pojačano sprovođenje ograničenja popravke.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,