Top50 Glas publike

Apple ostvario rekordnu prodaju Macbookova

Apple je prodao rekordnih 6,5 miliona MacBook-ova u trećem kvartalu 2021. godine, što je 10% više u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, prodaja Chromebook-a je opala po prvi put od početka pandemije.

Apple dostigao rekordnu prodaju Macbookova

Apple je zabeležio i rast prodaje iPad-a za 4,6%

Prodaja laptopova je generalno porasla za 8% u odnosu na prošlu godinu na 66,8 miliona, uglavnom zbog komercijalne i obrazovne prodaje. Tome su delimično doprineli veći popusti na premium proizvode kao što su MacBook Air i gejming notebook-ovi. Prodaja je mogla biti i veća da nema nedostatka čipova i većih troškova transporta koji su podigli cene i izazvali određena kašnjenja. Lenovo je bio na vrhu liste prodaje četvrti kvartal zaredom sa 15,3 miliona isporučenih modela.

Međutim, prodaja Chromebook-ova i tableta nije išla tako dobro. Prodaja Chromebook modela je pala za 29,8% u odnosu na prethodnu godinu na 6,5 miliona. Mnoge škole i vlade su potrošile svoje budžete da obezbede uređaje za učenje na daljinu, a čak su i potrošači agresivno kupovali uređaje 2020. godine. Apple je zabeležio rast prodaje iPad-a za 4,6% u odnosu na prošlu godinu na 14,7 miliona jedinica. Samsung je prodao nešto više od polovine tog broja, oko 7,5 miliona, a zatim slede Amazon, Lenovo i Huawei.

Pročitajte i:  Zbogom, AirPods i Apple Watch! 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: