Top50 Glas publike

Apple-ov osnivački ugovor na aukciji

PCPress.rs ImageAukcijska kuća Sotheby prodaje ugovor kojim je osnovana kompanija Apple pre trideset pet godina. Osnivački ugovor naći će se na aukciji trinaestog decembra zajedno s više retkih knjiga i rukopisa. Procenjuje se da će se to „prvo poglavlje priče o jednoj od najznačajnijih američkih kompanija“ prodati za sto hiljada do sto pedeset hiljada dolara.

Dokument na tri strane su prvog aprila 1976. potpisali osnivači Stiv Džobs, Stiv Voznijak i manje poznati Ron Vejn. Vejn je trebalo da dobije deset odsto akcija nove kompanije ako nagovori Voznijaka da potpiše ugovor. A preostalih devedeset odsto bi ravnomerno podelili Džobs i Voznijak. Međutim, Vejn je odustao nekoliko dana posle potpisivanja ugovora i dobio osam stotina dolara za trud. On se povukao zbog prethodnih poslovnih obaveza i stavke da su svi partneri lično odgovorni za sve dugove novoosnovane kompanije. Po trenutnoj tržišnoj ceni, Vejnovih deset odsto bi danas vredelo oko tri i po milijarde dolara.

Datum aukcije je određen da bi se iskoristio publicitet zbog objavljivanja biografije Stiva Džobsa koja se trenutno nalazi na prvom mestu New York Times-a i na drugom mestu Amazonove bestseler liste.

Apple nije odgovorio hoće li se nadmetati na aukciji.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,