Top50 Glas publike

Apple-ovi M čipovi prete da poljuljaju savez Microsoft – Windows – Intel

Apple-ovi čipovi M-serije bazirani na ARM-u mogli bi imati više jezgara visokih performansi od vrhunskih Mac-ova zasnovanih na Intelu.

PCPress.rs Image

Apple-ovi dizajneri čipova pripremaju novi set procesora za 2021.

Bloombergovi posmatrači izveštavaju da su Apple-ovi inženjeri čipova zauzeti izradom nekoliko naslednika M1, prve iteracije Apple-ovih Silicon Arm-based čipova u novom MacBook Air-u, 13-inčnom MacBook Pro-u i Mac mini-u. Rani testovi pokazuju da računari M1 nadmašuju Mac-ovu braću i sestre zasnovane na Intelu, pa čak čine da Windows 10 na Arm-u izgleda dobro u poređenju sa Microsoftovim OS-om na sopstvenom Surface Pro X.

Microsoft licencira Windows 10 na Armu samo proizvođačima poput HP-a i Lenovo-a, za razliku od krajnjih korisnika, tako da Windows ne može da radi na novom Apple-ovom hardveru. Mašine u trenutnoj liniji Apple računara zasnovanih na M1 relativno su low end, ali sledeći cilj Apple-a sa čipovima zasnovanim na Arm-u – evoluciji od čipova A-serije u iPhone-u i iPad-u – usmeren je na vrhunske Wintel računare.

Prema Bloombergu, Apple-ovi sledeći čipovi M-serije značajno će nadmašiti performanse najnovijih mašina na kojima rade Intel čipovi. Ovaj potez mogao bi Appleov hardver zasnovan na Arm-u učiniti popularnijim među programerima, od kojih su neki radije radili na Windows PC-ima ili računarima zasnovanim na Intelu koji mogu pokretati Linux. Arm-based procesori u prošlosti nisu imali nivo performansi koje nude Intel-ovi procesori, ali Arm-ovi procesori su imali bolju efikasnost napajanja, što ih čini idealnim za mobilne uređaje.

Pročitajte i:  Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

Bloomberg izveštava da Apple-ov putokaz sugeriše da je kompanija prilično sigurna da može da donese poboljšanja koja uklanjaju njenu zavisnost od Intela, koji datira još od Appleovog prelaska sa PowerPC-a – dizajna čipa na kojem je sarađivao sa IBM-om i Motorolom 1990-ih. Apple planira da pređe na sopstveni silicon 2022. godine. Apple navodno planira 16 snažnih jezgara i četiri efikasna jezgra za sledeću liniju čipova. Za Apple-ove vrhunske desktop računare koji treba da izađu krajem 2021. godine, kompanija testira dizajn čipa sa čak 32 jezgra visokih performansi – više jezgara od najskupljeg Mac Pro računara, koji se može konfigurisati sa Intelovim čipom sa 28 jezgara.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: