Apple pokušava da smanji zavisnost od Samsung-a

Prosečna cena iPhone telefona značajno je porasla u poslednjih nekoliko godina. Jedan od razloga je što je Apple u njih počeo da ugrađuje znatno skuplje OLED ekrane.

PCPress.rs Image

Samsung je trenutno jedini proizvođač visoko-kvalitetnih OLED ekrana za telefone, što mu daje mogućnost da se ponaša monopolski. Rezultat toga je da Apple mora za svaki ekran da plati oko 100 dolara.

Apple je pokušao da nabavlja OLED ekrane od drugih proizvođača, ali nije imao uspeha u tome. Jedan od potencijalnih novih dobavljača bio je LG, koji se specijalizovao za proizvodnju OLED ekrana za televizore, ali još uvek nije uspeo da napravi OLED ekrane za telefone koji bi svojim kvalitetom i karakteristikama parirali Samsung-ovim OLED panelima.

Međutim, situacija bi uskoro mogla da se promeni. Izgleda da je Apple veoma blizu da sklopi ugovor sa kineskom kompanijom BOE Technology Group, koja bi mogla da postane novi dobavljač OLED panela za iPhone. Informacije koje su procurele u javnost kažu da bi proces sertifikovanja njihovih OLED panela mogao da bude završen do kraja ove godine, tako da postoji realna šansa da se njihovi ekrani nađu u iPhone telefonima tokom sledeće godine. Drugim rečima, krajem ove godine znaće se ko će biti Apple-ov dobavljač najskuplje pojedinačne komponente iPhone uređaja.

Pročitajte i:  Samsung: Ukradeni TV uređaji se gase na daljinu

Ukoliko bi došlo do toga, Apple bi smanjio troškove proizvodnje iPhone-a, što bi dovelo i do povećanja profitabilnost kompanije. Kao druga varijanta, možda će se Apple odlučiti da uštedu prenese na kupce, snižavajući cenu svojih telefona. U svakom slučaju, Apple će biti na dobitku – u prvoj varijanti direktno (jer će ostvarivati veći profit po prodatom telefonu), a u drujoj indirektno (jer se smanjenjem cene, može očekivati i povećanje prodaje).

Politika snižavanja cene najviše će se pozitivno odraziti na tržištima koja su osetljivija na taj parametar – pri čemu se prvenstveno misli na Indiju. Uostalom, to je već i dokazano u praksi – Apple je značajno povećao prodaju iPhone-a XR u ovoj državi, nakon što je spustio cenu za ovo tržište (koje je drugo po veličini u svetu).

Izvor: Nikkei Asian Review

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,