Top50 Glas publike

Apple potvrdio – Mac i iOS uređaji pogođeni procesorskim bagom

Vest da Intel, AMD i ARM procesori imaju bezbednosne bagove napravila je pometnju kod velikih kompanija, ali i običnih korisnika. Sada se javio i Apple priznajući da i oni imaju problema sa Spectre i Meltdown bezbednosnim propustima.

Mac i iOS uređaji zahvaćeni procesorskim bagom

Apple je u zvaničnoj objavi potvrdio da su Mac i iOS uređaji pogođeni procesorskim bagom koji su dobili i prigodne nazive – Spectre i Meltdown. Apple je otkrio da već radi na ispravljanju ovih bezbednosnih propusta koji utiču na rad sistema iOS 11.2, macOS 10.13.2 i tvOS 11.2. Ako imate Apple Watch i brinete se da li bi neko mogao da upadne u vaš ručni digitron, ne brinite, Apple kaže da ste bezbedni.

Ako koristite Apple proizvode pratite obaveštenja kompanije kako bi na vreme apdejtovali sve aplikacije i servise kako ne bi postali žrtve hakera. Ono što ohrabruje je da za sada nema prijavljenih slučajeva da je neko postao žrtva hakera, što ponavljaju sve kompanije ovih dana. To je prosto neverovatan podatak s obzirom na to da su Spectre bagom obuhvaćeni praktično svi kompjuterski sistemi: desktopovi, laptopovi, tableti, smartfonovi, cloud servisi… Meltdown je je čini se ekskluziva Intel procesora.

Pročitajte i:  Indijska Tata Group otvara 100 Apple prodavnica

Koje su posledice bezbednosnih grešaka procesora?

Izgleda su hakeri prevideli ovaj propust pa nisu na vreme iskoristili bezbednosne rupe, što ne znači na neće pokušati. Ostaje nada da će do tada bezbednosni propusti biti ispravljeni. Najveće kompanije kao što su Microsoft, Amazon i Google već uveliko rade na ispravljanju grešaka koje su po svemu sudeći prisutne godinama.

Iako je dobra vest da još niko nije postao žrtva hakerskog upada, obeshrabruje procena stručnjaka da je za potpunu bezbednost potrebno promeniti procesore, što se realno neće desiti u skorije vreme. Čak i da ljudi žele da se bace u trošak i zamene procesora to nije moguće jer nema dovoljno procesora koji su bezbedni.

Jednostavno, procesori su godinama pravljeni sa sistemskom greškom i praktično za punu bezbednost mora da se sačeka neki novi model. Za to će biti potrebne godine, što znači da će se velike kompanije u narednom periodu igrati mačke i miša sa hakerima.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,