BIZIT 2022

Apple pred sudom zbog namernog usporavanja starijih modela

Jedna od najvažnijih vesti iz tehnološkog sveta prethodnih nedelja je svakako bila ona o tome da Apple usporava rad procesora kod starijih iPhone modela, a preko opcija u iOS-u, kako bi, navodno, sačuvao baterije, te prečio njihovo prebrzo pražnjenje i gašenje uređaja.

PCPress.rs Image

Mnogi su se složili da ovakva praksa nije legalna ukoliko kompanija nije dobila odobrenje od korisnika, te je to bio dovoljan razlog da se krene sa tužbama. Tako je Apple-ov softver koji usporava rad Phone-a 6, 6S i 7 proizveo bar četiri tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama, i u njima se navodi kako je cilj kompanije da onemogući rad starijih, i korisnike tako „motiviše“ da kupe novije iPhone modele. Tom prilikom je navedeno da se taj čin smatra prevarom kupaca, koji su platili za određeni uređaj, koji sada ne funkcioniše kako se očekivalo.

Tužioci od kompanije Apple očekuju odštetu, a u vidu zamene starijih modela za nove, kako bi se umanjila šteta koju su korisnici pretrpeli, budući da je vrednost starijih uređaja značajno umanjena.

Pročitajte i:  Kruže glasine o Appleovom lansiranju iPhone 14

Izvor: Bug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,