VMware-vForum

Apple predstavio iPad Air i novi iPad mini

Već smo navikli da se Apple trudi da bude tajanstven oko predstavljanja svojih novih proizvoda, ali se navikavamo i da većina informacija ipak procuri u javnost pre samog predstavljanja. Tako je bilo i ovog puta.

1mavericksOS X Mavericks, o kome je bilo reči i u junu, na WWDC konferenciji, večeras je zvanično stigao. Na konferenciji koju je Apple održao u San Francisku, Yuerba Buena centru, prisutnima su prikazane sve one karakteristike koje desetu verziju OS X-a čine boljom od prethodne, među kojima je značajno poboljšanje baterije (čak sat, do sat i po), tehnologija compressed memory koja omogućava brži rad, a tu su i nove aplikacije.

Iako je izvesno da će se sporiti da li su karakteristike revolucionarne ili ne, ono što je svakako osetno drugačije u odnosu na dosadašnje poslovanje, ali i druge proizvođače softvera je to da je Apple odlučio da nova verzija bude besplatna.

Sve što treba je uraditi klik na upgrade dugme, a pre toga zadovoljiti određene hardverske i softverske kriterijume. Što se hardvera tiče, za Mavericks morate imati:

  • iMac (sredina 2007 ili noviji)
  • MacBook (kasna 2008 Aluminum ili rana 2009 ili noviji)
  • MacBook Pro (sredina/kraj 2007 ili noviji)
  • MacBook Air (kasna 2008 ili noviji)
  • Mac mini (rana 2009 ili noviji)
  • Mac Pro (rana 2008 ili noviji)
  • Xserve (rana 2009)

Što se softvera tiče, možete svoj sistem nadograditi na Mavericks sa verzija:

  • Snow Leopard (10.6.8)
  • Lion (10.7)
  • Mountain Lion (10.8)

Na pomenutoj WWDC konferenciji Apple je predstavio novu generaciju MacBook Pro, MacBook Air i Mac Pro računara, a sada su pored specifikacija stigle i cene.

Novi MacBook Pro koštaće 1.299 dolara u 13-inčnoj verziji, dok će 15-inčni model koštati 1999 dolara. 11-inča i 13-inčna verzija MacBook Aira koštaće 999 odnosno 1099 dolara, a objavljene su cene i za Mac Pro, potpuno redizajnirani model i do sada najjači desktop model koji Apple nudi. Biće dostupne varijante sa četiri, šest, osam i dvanaest jezgara, sa Intel Xeon procesorom, 1866MHz DDR3 memorije, a osnovna, odnosno najjefitnija verzija biće dostupna po ceni od 2.999 dolara. Svi računari, kao i pomenuti OS X, dostupni su od dana.

 

Lagan kao vazduh – iPad Air

 

Sat vremena nakon početka konferencije, Apple je počeo da govori o proizvodu zbog koga je većina prisutnih došla, novom iPadu.

1ipadair

Nova generacija uređaja donela je brojna poboljšanja – osetno je tanji, debljijne svega 7,5 milimetara, ima A7 čip koji iPad čini do 8 puta bržim, težak je oko 450 grama i ima kameru koja snima video 1080p  rezoluciji, a radi se o Apple 5MP iSight kameri.

Ono što je takođe novo je i ime, iPad više nema broj kao dodataka u svom nazivu, već se sada zove iPad Air.

U prodaju kreće od 1. novembra, po ceni od 499 dolara za osnovnu verziju, 3G verzija će koštati 629 dolara. Što se boja tiče, dostupan je u dve kombinacije – belo-srebrnoj i crno-sivoj.

Dostupnost na tržištima izgleda ovako:

1dostupnost

Pored 10-inčnog modela, Apple je predstavio i novi iPad mini koji donosi očekivano pobojšanje – Retina ekran. Druga generacija mini tableta ima takođe A7 čip, 5MP iSight kameru, bateriju koja traje do 10 sati i dostupan je u istoj kombinaciji boja, a koštaće 399 dolara odnosno 529 u varijanti sa podrškom za 3G.

1ipadminiretina

Ukoliko Retina ekran nije nešto što vam je važno, i dalje ćete moći da kupite prvu verziju i to po cnei od 299 dolara. Novi iPad mini biće dostupan od novembra.

Kao i obično, Apple je izneo i neke statistike, pa se moglo saznati da je do sada prodato 170 miliona iPada i da postoji 475.000 aplikacija kreiranih specijalno za ovaj uređaj. Da je novi iOS, iOS 7 bio na 200 miliona uređaja samo 5 dana nakon lansiranja, a da je danas čak 64 posto iOS uređaja na najnovijoj verziji, te da su novi iPhone modeli tokom prvog vikenda prodati u 9 miliona primeraka.

 

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , ,