BIZIT 2022

Apple predstavio Lion, iOS 5 i iCloud

Na svojoj godišnjoj konerenciji programera, WWDC 2011 (World Wide Develpers Conference) održanoj u
ponedeljak pred 5.200 posetilaca, Stiv Džobs, CEO Apple-a, predstavio je nova softverska dostignuća
svoje kompanije. Najavljeni su OS X Lion, Apple-ov legendarni operativni sistem, iOS 5, nova verzija mobilnog OS-a za iPhone, iPad i iPod Touch kao iCloud, Apple-ov pogled na cloud usluge.

 

Lion

OS X Lion će biti prvi Apple operativni sistem koji se neće prodavati na optičkom disku (CD ili DVD) već će biti moguće dobiti ga samo kroz Apple-ov AppStore, aplikaciju koja od skoro postoji na svakom Mac računaru. Prodaja će početi u julu a cena će biti samo 29,99 dolara.
Od preko 250 novih osobina Lion-a, Fil Šiler i Kreg Federigi iz Apple-a su predstavili 10 najvažnijih, među
kojima su i:

 

 • – Novi Multi-Touch gestovi koji su sada ugrađeni u Lion omogućavaju daleko prirodinji način korišćenja Mac računara.
 • – Full screen aplikacije koriste čitav ekran (pre svega MacBook-ova koji imaju manji ekran od iMac ili MacPro računara) i savršene su za čitanje mejla, surfovanje po netu, gledanje slika itd.PCPress.rs Image
 • – Mission Control kombinuje Expose, Spaces, Dashboard i Full screen apps u objedinjen “pogled sa visine” na sve što se trenutno dešava na vašem računaru. Lako možete videte koje sve alikacije su pokrenute, prelaziti iz jedne u drugu, kreirati nove radne površine (Spaces)…
 • – Launchpad pojednostavljava pokretanje aplikacija tako što samo jednim Multi-Touch gestom dobijate prikaz svih vaših aplikacija, ma gde se one nalazile, u stilu iOS uređaja.

 

Pored gore pomenutih novosti, Lion donosi I potpuno redizajniran Mail, AirDrop (pojednostavlja razmenu
fajova između Mac-ova u blizini) kao Auto Save, Resume i Versions (više nećete morati da snimate vaše
dokumente, kompjuter će to raditi umesto vas) I još preko 240 novina.

Serverska verzija koja će se dokupljivati kao dodatak će koštati 49,99 dolara. Prodaja počinje isto u julu
ove godine.

PCPress.rs Image

iOS 5

Nova verzija operativnog sistema za Apple iPhone, iPad i iPod Touch donosi preko 200 novih osobina od kojih su na konferenciji najviže pažnje posvetili sledećim.

 

 • – Notification Center predstavlja jedno mesto za sva obaveštenja, dugo očekivano rešenje za rad sa obaveštenjima na iOS. Dovoljan je jedan gest ka dole od vrha ekrana i sva obaveštenja (novi mejlovi, propušteni pozivi, Facebook itd.) su tu. Novina je i to što sada obaveštenja neće prekidati ono što se trenutno dešava na uređaju (npr. igranje igrica) i neće zahtevati nikakvu reakciju korisnika.
 • – iMessage je nova Messaging usluga Apple-a koja omogućava iPhone ali i iPad i iPod Touch korisnicima da razmenjuju poruke preko Wi-Fi ili 3G mreže bez ikakvih dodatnih troškova. Poruke mogu biti tekstualne ali i slike i video, grupni razgovori, objavljivanja lokacije ili razmenjivanje kontakata.
 • – Newsstand je vaš trafika sa novinama. Možete se pretplatiti na novine (koje su za sada uglavnom američke ali ima i nekih evropskih) ili časopise i svako jutro ćete dobijati novi broj u vašem Newsstand-u sa sve novom naslovnom, kao ikonicom časopisa na polici.

 

Novi iOS donosi i bolji rad sa podsetnicima, jaču Twitter integraciju kroz ceo OS, par novina
na kameri i Photo aplikaciji, PC Free (ne morate imati kompjuter da bi podesili i počeli sa radom u vašem
uređaju), dugo priželjkivani Wi-Fi sync i još mnoge druge novosti.

Beta iOS 5 i SDK su odmah na raspolaganju programerima a konačna verzija će biti dostupna svim korisnicima iOS 4 kao besplatan update već od ove jeseni.

PCPress.rs Image

iCloud

Za kraj prezentacije ostavljen je dugo očekivani iCloud koji je konačno predstavljen i to kao usluga koja skladišti vaš sadržaj, bežično ga gura na vaše uređaje i integriše se sa aplikacijama. I sve to – besplatno.

Stiv Džobs je prestavio iCloud tako što je priznao da prethodna slična usluga, MobileMe, nije bila  baš najbolja ali da je sada iCloud potpuno nova stvar.

“Danas je pravo mučenje i veoma frustrirajuće da sve naše podatke i sadržaj održavamo aktuelnim na svim našim uređajima. iCloud čini da vaši podaci i važne informacije ostanu ažurne na svim uređajima, to automatski. I to što je integrisan sa aplikacijama znači da vi ne morate ni da mislite o tome. Jednostavno radi.” rekao je Džobs najavljući novu Apple uslugu.

Evo kratkog osvrta na neke od devet aplikacija koje čine iCloud.

 

 • – Bivše MobileMe aplikacije (Contacts, Calendar, Mail) koje su kompletno redizajnirane da rade u iCloud-u.
 • – App Store i iBookstore su radnje koje su sada u oblaku. Kada kupite nešto na vašem iPhone-u, automatski se pojavlju i n iPad-u
 • – Photo Stream je usluga koja slike koje napravite kamerom bilo kog vašeg uređaja, bežično i automatski, sinhronizuje sa vašim ostalim uređajima i računarom.
 • – iTunes in the Cloud omogućava da skidate muziku, koju ste već ranije kupili, na bilo koji od vaših uređaja. Takođe, uz iTunes Match, možete to isto da uradite sa muzikom koju niste kupili, koju ste ripovali ili dobili na neki drugi način. iTunes Match koristi činjenicu da među 18 miliona pesama koje su iTunes store-u sigurno postoji i većina vaših pa te pesme sinhronizuje sa ostalim uređajima a ove koje fale, koje iTunes nema na svojim serverima, možete sami da uploadujete.

 

Neki segmenti iCloud-a se već primenjuju na postojećem iOS 4, a Apple je najavio zvaničan početak iCloud-a za jesen ove godine.

Kompletan WWDC 2011 možete pogledati na http://events.apple.com.edgesuite.net/11piubpwiqubf06/event/

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: