ASUS ROG Flow

Apple satovi – jesenja kolekcija

Apple je napravio neobičnu pozivnicu za svoj septembarski događaj – telefonu ste mogli da kažete: „Siri, give me a hint“ i dobili biste odgovore tipa: „Moraćete da sačekate do 9. septembra“, „Biće velika najava 9. septembra“, „Nešto veliko desiće se 9. septembra“ i slično.
Da li je vredelo čekati?

AppleWatch-3-Up-PRINTNa Internetu se već uveliko pričalo o tome šta bi moglo da bude predstavljeno, a svi smo s pažnjom pratili potvrdu glasina – sa Apple‑om se nikad ne zna zbog njihove poslovične tajnovitosti. Dobra stvar jeste to da su se glasine uglavnom ispostavile kao tačne, ali je još bolja što je Apple ipak izvukao i par neočekivanih „kečeva iz rukava“.

Apple Watch

Prvi na tapetu bio je sat, odnosno verzija 2 operativnog sistema, koja obećava znatno bolju upotrebljivost te skupe, debeljuškaste spravice. Nije baš jasno koliko je satova prodato do sada, najčešće se pominje tri miliona komada, što za korisničku bazu od nekoliko stotina miliona iPhone‑a i nije neki spektakularan skor. U svakom slučaju, Apple ne odustaje od unapređenja svog sata.

Do sada je ozbiljno nedostajala mogućnost pravog izbora informacija koje će se prikazati na ekranu. Svaki watchface je u stvari obrazac s poljima, pa za polje možete izabrati prikaz iz vrlo malog skupa parametara, tipa temperatura, stanje baterije, datum, vreme, a i njih ne na svakom mestu. Rezultat je da ne možete prikazati baš ono što želite. Novi operativni sistem pruža daleko veće mogućnosti, u koje spada i izuzetno važan prikaz informacija iz nezavisnih aplikacija po vašem izboru, neobično nazvan 3rd party complications (nezavisne komplikacije). Dakle, sada je moguće prikazati praktično sve bez otvaranja odgovarajuće aplikacije – pored demonstriranih vesti i vremena poletanja, trebalo bi da vidite i poruke iz nezavisnih aplikacija, kao što su Viber, WhatsApp, mobilnog bankarstva, podsetnika da popijete lek…

Zgodna mogućnost je „putovanje kroz vreme“. Pošto je ekran sata mali nema mesta za liste događaja, pa rotiranjem točkića možete lako da pogledate koje vas obaveze čekaju tokom dana. Apple odavno radi na sistemu mapa koji stalno unapređuje, i one sada omogućavaju prikaz gradskog saobraćaja, nažalost, samo u nekim američkim gradovima. Nadamo se da će u neko dogledno vreme ta mogućnost postojati i kod nas.

Nezavisne aplikacije tek sada mogu biti zaista moćne (i korisne), jer je omogućen pristup hardveru, tj. ugrađenim senzorima, mikrofonu i zvučniku, kao i prikaz videa. Prikazan je Facebook messenger koji može da šalje govorne poruke i lokaciju, iTranslate koji ono što kažete može da prevede i ispiše na 90 jezika, kao i GoPro aplikacija koja sat pretvara u viewfinder i omogućava kontrolu kamere. Sve ove namene su impresivne ali i korisne, jer više ne morate uzimati telefon – sve može biti na ruci. Doduše, ne znamo kako sve ovo utiče na trajanje baterije koja i bez novotarija mora da se puni svakodnevno.

Jedna od demonstriranih aplikacija bila je i Airstrip, namenjena unapređenju zdravstvenih usluga saradnjom lekara i pacijenata, kao i integracijom raznovrsnih informacija s raznih sistema, za šta su mobilne platforme idealno rešenje. Funkcija koja je bila dostupna preko Web‑a i aplikacija na telefonima i tabletima sada radi i na satu, što je vrlo zgodno kako u hitnim situacijama, tako i u uobičajenim procedurama. Primena deluje moćno, pogotovo kada se u realnom vremenu vide dijagrami rada srca koji se mogu pregledati napred‑nazad, prostim okretanjem točkića.

Jednako impresivna aplikacija iste kompanije jeste praćenje trudnoće, gde je lekar porukom tražio, između ostalog, snimak rada srca trudnice (korišćenjem senzora na satu) i bebe (putem posebnog senzora na stomaku), pri čemu je buduća mama mogla čak i da sluša bebine otkucaje tokom snimanja. Sistem funkcioniše offline pa lekar snimke pregleda naknadno, ali izvesno je da je to korisna stvar za kućnu negu, koja pored prenosa informacija na daljinu u realnom vremenu znatno smanjuje i zdravstvene troškove.

Apple pokušava da poveća prodaju uvođenjem boje zlata i crvenog zlata kućišta, novim bojama narukvica, te saradnjom  Hermessa‑om koji počinje da proizvodi kožne narukvice. Pored sumnjive privlačnosti dizajna kućišta, biće zanimljivo da vidimo kako će pomenute narukvice proći na tržištu sa cenama od hiljadu i par stotina američkih dolara. Ako se pojave popusti, možemo zaključiti da stvari ne idu po planu.

iPad Pro

iPadPro_Lifestyle-SplitScreen-PRINTNovi iPad je prepun tehnoloških čuda spakovanih u ne naročito veliko kućište. Kažemo „ne naročito veliko“, jer je porastao na dijagonalu od 12,9 inča, dakle na verovatno najčešću dimenziju laptop ekrana. Za jedan tablet naprosto je ogroman, ali bi mogao da bude praktičan – najzad, nosimo 13“ laptop i zamišljamo da je u pitanju iPad Pro. Veličina nije izabrana slučajno – veća dimenzija iPad Air‑a 2 sada je manja na Pro‑u, praktično kao da ste Air 2 ekran horizontalno razvukli na odnos 4:3. Rezolucija iznosi 2732×2048 tačaka, tj. 5,6 miliona tačaka – viša je nego na 15“ Mac‑u s Retina ekranom!

Naravno, neophodan je odgovarajući hardver koji će taj ekran „poterati“, pa je ugrađen isti kontroler kao u 5K Mac, a frekvencija osvežavanja varira, smanjujući je i time štedeći energiju ako se sadržaj ekrana sporo menja. CPU je superbrzi 64‑bitni A9X koji u odnosu na prethodnu generaciju udvostručuje brzinu prema memoriji i flash skladištu, i brži je od prethodnog A8X 1,8 puta, što ga dovodi do kategorije brzina koje imamo na desktop računarima, a brzina rada s grafikom je duplirana. Sve to ne vredi ako moramo da nosimo omanji akumulator sa sobom, ali Apple tvrdi da će sprava raditi čak 10 sati na jednom punjenju – dakle dovoljno za jedan ceo radni dan (pod pretpostavkom da ne igrate mnogo zahtevne igrice). Šlag na tortu donosi zvučni podsistem sa četiri zvučnika s tri puta većom snagom od Air‑a 2. Jačina leve i desne strane balansira se u zavisnosti od toga kako držite uređaj, ali se zvuk usmerava na donje i gornje zvučnike uz varirajuću frekvenciju, kako bi finalna zvučna slika bila bolja. Ovakvi detalji podsećaju na to da je Apple u mnogim stvarima inovator koji postavlja standarde.

Pročitajte i:  Apple Watch dobija "Explorer Edition" - sportsku varijantu svog sata?

Prikazana je i nova tastatura, koja se priključuje na isto tako novi magnetni port sa strane, koji preko tri kontakta prenosi električnu energiju i podatke. Podrazumeva sa da su na ekranu primenjene tehnologije koje omogućavaju multitouch i osetljivost na pritisak, ali nove aplikacije traže veću preciznost od one koja se može postići prstom, pa je prikazana i nova olovka, „inovativno“ nazvana Apple Pencil (Steve Jobs se verovatno prevrće u grobu). To je veoma zgodna sprava, ali nema nekih inovacija – detektuje se položaj, pritisak i ugao, na osnovu kojih se iscrtava. Demo‑film je izvanredan, pa jedva čekamo da je isprobamo.

Pro bi trebalo da bude brži od 80 odsto laptopova prodatih u poslednjih godinu dana, a u grafici od čak 90 odsto, što nas dovodi do novih primena, koje su predstavile partnerske kuće. Prvi partner je… iznenađenje… Microsoft! Publika je na trenutak zanemela u neverici. A komentar voditelja bio je: „Ovi ljudi znaju mnogo o produktivnosti“. Prikazan je Office koji odlično koristi ne samo olovku (čak prepoznaje dvadesetak vrsta oblika koje nacrtate slobodnom rukom i odmah ih pretvara ih u odgovarajuće objekte), već i prikaz dve aplikacije odjednom. Sledio je Adobe, koji radi na novom paketu aplikacija koje neverovatno dobro koriste skice i poteze, sa izvanrednom demonstracijom simultanog rada u Comp‑u, Photoshop Fix‑u i Photoshop Sketch‑u koristeći Adobe Creative Cloud, aplikacijama koje su očigledno na nivou profesionalne upotrebe (sve je rađeno prstima, bez olovke). Poslednji partner prikazao je grafički intenzivnu aplikaciju za unapređenje interakcije lekara i pacijenta kroz neverovatno gladak trodimenzionalni prikaz delova tela, sličan nekadašnjem Google Body‑ju.

Veći ekran je uvek bolja varijanta nego manji – lakše se rukuje dokumentima jer ih vidite u punoj veličini, Web strane su bolje, igre su upečatljivije, filmovi i serije kvalitetnije. Čak je i virtuelna tastatura „prave“ veličine pa se možda nekako može i brzo kucati. iOS 9 fenomenalno iskorišćava procesorsku i grafičku snagu u spoju sa ovako velikim ekranom i rezolucijom, dodjući funkcije koje nažalost u ovoj fazi neće moći da se koriste na telefonima, čak ni na povelikim 6+ i 6S+. Prva omogućava prikaz dva programa koja se nezavisno izvršavaju, jedan pored drugog, na vertikalno podeljenom ekranu. Aktivacija je vrlo jednostavna – sa desne strane se izvuče lista, na kojoj se izabere aplikacija, i – gotovo! Potrebu za prikazom više programa odjednom i skok u produktivnosti koji je dobijen ne treba posebno objašnjavati.

Druga značajna funkcija predstavlja mogućnost slike u slici, gde se sadržaj jednog prozora umanjeno prikazuje preko sadržaja drugog. Primene su mnoge, a odmah pada na pamet pregled poruka dok se u malom prozoru prati utakmica dok traju reklame. Nije problem ni gledati dva video strima… Nažalost ne samo korisnika telefona već i ranijih modela iPad-a, ove lepote su moguće samo na iPad-u Pro i Air-u 2. Ceh ipak mora da se plati, pa cena kreće od 800 dolara (plus porez) za model sa 32 GB flash‑a, i ide do 1079 dolara plus porez za onaj sa 128 GB i ugrađenim GSM‑om, a i masa je porasla na 713 grama što nije malo ako treba da se drži satima. Uzgred je pomenut i novi iPad Mini 4, koji je smanjeni iPad Pro, sa upola manjom cenom.

Već neko vreme se priča o padu prodaje iPad‑a. Brojevi tromesečno prodatih primeraka i dalje su ogromni, tipa 14 umesto 16,4 miliona prošle godine, ali pad od 14 odsto s mršavim šansama za oporavak ipak ne izgleda dobro. Stoga nije iznenađujuće da Apple menja strategiju. Ako povežemo tačkice (IBM počinje da gura iPad‑e u svoja poslovna rešenja, Cisco prilagođava mrežnu opremu da bolje radi sa Apple uređajima, Microsoft, Adobe i drugi softver donedavno rezervisan za klasične računare na Pro‑u rade odlično, ogroman ekran i procesorska snaga, tastatura, olovka…), jasna je promena fokusa s privatnih na poslovne korisnike, tj. namera da se u narednim godinama otme veliki deo tržišta laptop i stonih računara. U prilog tome govori i izjava samog Tima Kuka da je iPad „najjasniji izraz budućnosti personalnih računara“, a mi kao korisnici možemo samo biti zadovoljni jer ako Pro dokaže da može zaista da zameni i laptop i tablet (i prestane da mi krivi rame dok ga teglim svuda sa sobom), mnogi će, uključujući i mene, stati u red da ga kupe.

Pročitajte i:  watchOS 7.4 Public Beta donosi mogućnost otključavanja iPhone-a

Apple TV

TV_AppleTV_Remote-Hand_MainMenu-Movies-PRINTMnogo je priče bilo o tome da li će Apple izbaciti svoj televizor, a dosadašnje verzije Apple TV‑a nisu se baš naročito pokazale na tržištu. Sada znamo da neće, već da se fokusira na ono gde je najjači – aplikacije, ovog puta na novoj kutijici koja će se nalaziti između Interneta i vašeg televizora. Kuk je izjavio da se više od 60 odsto strimovanog sadržaja odgleda kroz aplikacije na Apple uređajima. Pored gledanja onoga što hoćete, kada hoćete i gde hoćete, poenta je i da uđete u interakciju sa sistemom. Da bi to bilo moguće, potreban je jak hardver, moderan operativni sistem, novo korisničko iskustvo, dostupni alati za razvoj i prodavnica aplikacija. Sve to je spojeno u novom Apple TV uređaju.

Kako je to budućnost televizije? Videli smo već toliko raznih sistema, ali nijedan ne dominira. Apple, kao i obično, namerava da postane glavni tako što će sve dovesti do perfekcije – u pravim rukama, money is no object princip zaista može da učini čuda. Za početak, primenjena su dva načina interakcije sa debeljuškastim neupadljivim uređajem – daljinskim upravljačem i govorom. Daljinac je potpuno nov. Na njegovom vrhu je stakleni trackpad (verovatno isti kao na laptopovima), što naravno donosi izvanredne mogućnosti kontrole kretanja umesto ubitačnog pritiskanja tastera. Hoćete da premotate? Nema problema – dodirnite i počnite da vučete prstom, u donjem delu pojavljuje se linija sa slikama vremena u kom se trenutno nalazite, kao na YouTube‑u. Najzad!

Za većinu stvari ipak je lakše komunicirati govorom, pa na daljinskom upravljaču postoji dugme koje aktivira Siri, od koje možete tražiti ono što želite (naravno, na engleskom jeziku), na primer: Show me popular comedies. Dobijena lista prikazuje se preko postojećeg sadržaja da ga ne biste izgubili. Tapnete, prikažu se detalji. Korišćenje Siri oslobađa vas i zamorne pretrage po posebnim aplikacijama (trenutno su podržane iTunes, Netflix, Hulu, HBO i Showtime), jer objedinjuje rezultate iz svih.

Fascinantna je kompleksnost pitanja. „Prikaži mi najnovije akcione filmove“ i „Koje su popularne komične serije“ jednostavne su komande u odnosu na „Prikaži mi epizodu The Big Bang Theory u kojoj se pojavljuje Steve Wozniak“, kao i zahteve za filtriranjem poput: „Prikaži mi sve filmove o Džemsu Bondu“, a zatim: „Samo one sa Šonom Konerijem“. Materijal može da se filtrira i na osnovu glumaca, režisera, godine i rejtinga – „Koji film da gledam sa decom?“ Naravno, tu su i mnogo prizemnije komande tipa „Idi napred tri minuta“, ali i neke koje iznenađuju. Ako pitate „Šta je ona rekla?“, sadržaj će biti vraćen 15 sekundi i pušten s privremenim titlovima.

U toku filma možete pitati i neke informativne stvari, recimo: „Kako je prošla reprezentacija Srbije na Eurobasketu?“ ili „Kakvo je vreme u Čačku?“. Informacije će biti prikazane pri dnu ekrana, ne ometajući film, a ako vam treba više detalja, samo povucite nagore i tu su. Nećemo mnogo trošiti reči na logičnu stvar – koliko slušate muziku putem TV‑a ili AV risivera, samo zadajte komandu „Otvori muziku“, izaberite, i uživajte… Mirne duše mogu zaključiti da je ovo potpuno nova dimenzija upotrebljivosti televizora.

Apple svoja najveća očekivanja ne vezuje za TV sadržaj i muziku, već za aplikacije. Da bi to bilo moguće, Apple TV ima integrisan sopstveni operativni sistem – tvOS, baziran na iOS‑u. Sigurno neće nedostajati aplikacija na koje smo navikli (kao što su HBO ili NFL), i onih za koje je jasno da će doći (Facebook i druge socijalne mreže), hitovi tipa Guitar Hero, putovanja, nekretnine, sport, fitnes, šoping i drugo. Najveću pažnju privlači nova oblast u koju Apple TV uskače – u igre, bolje reći igračke konzole. Sa dovoljno jakim hardverom (ugrađen je 64‑bitni A8X CPU), velikim iskustvom i ogromnom bazom programera, to je ostvariv zadatak. Među prvim igrama nalaze se čak i neke koje su bile ekskluzivne na konzolama (npr. Disney Infinity). Igre se čak mogu igrati na jednom uređaju, a nastaviti na drugom (idealno za muževe kada moraju da krenu u šetnju po radnjama).

Da bi sve bilo na nivou očekivanom u današnje vreme, daljinski upravljač predstavlja veliki korak napred. Pored pomenutog trackpad‑a, u sebi ima akcelerometar i žiroskop, tako da predstavlja i odličan kontroler za sportske igre (kao što je Nintendo Wii). Komunicira putem Bluetooth 4.0 veze pa ne troši mnogo energije i ne mora da „vidi“ Apple TV. Od novih tastera, pored Siri tu su i tasteri za pojačavanje i smanjivanje glasnosti zvuka. Baterija se ne menja, već se puni putem standardnog Lightning kabla, a teorija kaže da se to radi jednom u tri meseca.

Pročitajte i:  Apple za duge šetnje: Hodanje uz inspirativne priče

Već smo zaključili da je ekran iPad Pro‑a velik, ali najveći ekran u kući ima televizor. A za ekrane, veće je bolje. Dakle, sve na TV‑u izgleda bolje, mnogo bolje (u zavisnosti od dijagonale). Postojalo je i pitanje cene, ali ona nije drastično skočila sa originalnih 99 dolara. Model sa 32 GB košta 149 dolara, a onaj sa 64 GB 199 dolara, naravno bez poreza. Postojeći Apple TV 3 sada košta samo 69 dolara. Nažalost, mi u Srbiji imamo većih problema od cene, a to je što se nalazimo van zona pokrivenih ugovorima s vlasnicima sadržaja, pa ne možemo da ih gledamo. Lek za to je pretplata na neki kvalitetan VPN do Amerike…

iPhone 6S/6S+

iPhone6s-2Up-HeroFish-PR-PRINTiPhone je najpopularniji mobilni telefon na svetu uprkos visokoj ceni, i donosi najveći deo zarade Apple‑u. Stoga nimalo nije jednostavno napraviti sledeću verziju koja treba da bude još bolja. Ranije „međuverzije“ su skrivale većinu novosti od pogleda i dodira korisnika, ali sada nije tako. Ukratko, promovisan je najnoviji 64‑bitni A9 procesor, koji u sebi ima integrisan i M9 motion koprocesor namenjen praćenju pokreta a koristi se u fitnes aplikacijama i za Siri, koji je sada uvek uključen. Touch ID senzor dvostruko je brži, kao i Wi‑Fi i LTE koji podržava 23 band‑a, pa je idealan za putovanja.

6S izgleda isto kao i prethodnik, mada je navodno sve izmenjeno, uključujući i vrstu aluminijuma od koga je napravljeno kućište. Najvažnija novost je primena 3D‑touch senzora koji omogućavaju detekciju jačine pritiska. Uz 3D dodir dodat je i haptički fidbek, koji vrlo kratkim trzajem daje i fizički osećaj reakcije uređaja, kao na iWatch‑u. Ova tehnologija omogućava ono što na klasičnom računaru daje desni klik, smanjujući potrebu za ulaskom u aplikaciju i izlaskom iz nje – recimo, izbor često korišćenih akcija bez prethodnog otvaranja programa, kao što je slikanje selfija. Laganim dodirom na e‑mail poruku prikazuje se njen sadržaj, dok se jačim pritis­kom otvara sama poruka.

Na ovaj način se, kao u iMessage porukama, realizuje i jednostavna integracija s drugim aplikacijama, recimo da iz poruke odmah kreirate događaj u kalendaru ili pogledate sadržaj Web linka bez otvaranja browser‑a. U mapama možete ostaviti pin na svojoj trenutnoj lokaciji (recimo, gde ste se parkirali). Laganim pritiskom i povlačenjem u stranu možete se prebaciti u drugu aplikaciju, umesto uobičajenim duplim pritiskom na taster Home. Iako 3D dodir na prvi pogled izgleda kao suptilna, čak možda i ne mnogo značajna stvar, verovatno će uskoro postati nezamenljiva kao i multitouch – naročito u igrama. Demonstrirana iPhone verzija Warhammer‑a, koja iskorišćava izvanrednu procesorsku i grafičku snagu novog hardvera, pored bukvalno fantastične grafike sa 60 slika u sekundi, korišćenjem 3D dodira omogućava igračima novu vrstu upravljanja bez podizanja prstiju sa ekrana. Budućnost će očito biti  veoma uzbudljiva.

Vrlo interesantne novotarije primenjene su na polju fotografije i videa. Glavna kamera je nova, rezolucija je porasla na 12 megapiksela uz održanje kvaliteta, zahvaljujući novom čipu koji daje bolju oštrinu i kvalitet boja, kao i 4K video. Novi je i True Tone blic koji omogućava prirodnije tonove usaglašavanjem boje svetla sa ambijentalnim. Nova je i prednja kamera rezolucije 5 Mp, a poseban čip „okida“ tzv. Retina blic, u stvari ceo ekran koji zasija primenjujući isti tonalni efekat, tako simulirajući blic.

Live Photos su na prvi pogled obične slike, ali kamera uz njih smešta 1,5 sekund videa pre i posle momenta okidanja, koji se mogu pogledati dodirom na sliku. Efekti mogu biti izuzetni – dečji pokret, talasi, živ saobraćaj, skok, izvanredan način za proširenje momenta koji „hvatate“. Svi Apple uređaji podržavaju novu tehnologiju, kojoj ne treba mnogo više prostora za jednu sliku. Moćno. Cene modela 6S i 6S+ ostale su iste kao za 6 i 6+, kojima su sada cene snižene za 100 dolara. U SAD je uveden i program koji omogućava zamenu telefona za novi model svake godine, ali je takav luksuz prilično skup.

Na kraju…

Jednostavno rečeno, predstavljena je još jedna plejada izvanrednih uređaja, svaki želite odmah da nabavite. Značajan deo uspeha i‑familije jeste integracija raznovrsnih sistema i komponenti, pokrivajući svaku ponaosob i zahvatajući sve više domena naših života – telefoniranje, radio, televiziju, igre, slike, video, čak i zdravlje… Uspeh je toliki da postaje neodoljiv i pored visoke cene ulaska (jer nijedan uređaj nije jeftin), ali istovremeno i pomalo zastrašujući – po svoj prilici na granici smo da damo sebe i sve oko sebe samo jednoj kompaniji i samim tim šačici ljudi koji je vode. Za nas obične korisnike najbolje je daa uživamo i ne razmišljamo previše.

Branko Nikitović i Srđan Marković

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
HR specijalno izdanje

Tagovi: