BIZIT 2022

Apple se pridružuje Data Transfer Project-u

Godinu dana nakon zvaničnog lansiranja, Data Transfer Project je dobio nove partnere. Apple je objavio da će se pridružiti projektu i da će razvijati interoperabilne sisteme koji će moći da šalju i primaju podatke sa iCloud-a. Pored Apple-a, ovom projektu pridružile su se i brojne alternativne društvene mreže, koje će omogućiti importovanje i eksportovanje kontakata, a kasnije i fotografija i postova.

PCPress.rs Image

Data Transfer Project je inače open-source projekat koji je pokrenuo Google, a za cilj ima olakšanje transfera podataka sa jednog servisa na drugi. Uz njegovu pomoć postiže se kompatibilnost između različitih alata, kao što su Google-ov Takeout i Facebook-ov Access Your Information. Trenutno ovi alati omogućavaju da se podaci „povuku“ na lokalni hard disk, a projekat ima za cilj da im omogući direktno portovanje sa jedne platforme na drugu. Na taj način korisnici će, na primer, sve svoje slike sa Facebook-a moći da prebace na svoj Google Photos nalog direktno, bez nepotrebnih međukoraka.

Neke od poznatih članica Data Transfer Project-a su Google, Microsoft, Facebook i Twitter. Stranica projekta na GitHub-u se redovno ažurira, što znači da se na njemu aktivno radi, ali je ostalo još dosta posla da bi on bio završen. Najveći deo posla je završen u back end-u, koji će omogućiti razmenu podataka, dok se dosta posla očekuje na razvoju sa korisničke strane.

Pročitajte i:  Komentar: TikTok konkuriše Google-u?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,