TrendMicro

Apple se suočava sa tužbom od 5.5 milijardi evra

Holandska fondacija tužila je Apple zbog naknada za programere App Store-a, tražeći 5,5 milijardi evra odštete za ono što navodi da je monopolističko ponašanje. U saopštenju za javnost, Holandska fondacija za zaštitu konkurencije potrošača navela je da podnosi „kolektivnu tužbu“ za naknadu štete u ime bilo kog vlasnika iPhone-a ili iPad-a u EU koji su preuzeli plaćenu aplikaciju ili kupili u okviru aplikacije.

PCPress.rs Image

Opet monopolističko ponašanje predmet tužbe

Tužiti Apple zbog politike prodavnice aplikacija u ime potrošača – umesto programera – može izgledati kao neobičan potez holandske fondacije. Većina kontrole takozvanog „poreza na Apple” tehnološkog giganta fokusirala se na njegov štetan uticaj na profit programera. Upravo prošlog januara, Apple je pristao da nagodi nagodbu američkih programera za 100 miliona dolara.

Fondacija Consumer Competition Claims navodi da su Apple-ove naknade za programere prenete na potrošače, u obliku viših cena. Programeri aplikacija su primorani da prenesu na potrošače povećane troškove uzrokovane monopolskom praksom kompanije Apple. Fondacija traži od potrošača iz EU koji su kupili aplikaciju u Apple-ovoj prodavnici aplikacija ili obavili kupovinu u aplikaciji od septembra 2009. da se pridruže njenoj žalbi. Predviđeno je da tužba bude podneta Okružnom sudu u Amsterdamu.

Pročitajte i:  Neredi u najvećoj fabrici iPhone telefona u Kini

Ovo nije prvi put da Apple ide na sud sa holandskim organima. Apple tek treba da ispoštuje januarsku naredbu holandskih regulatora koja zahteva od kompanije da ponudi opcije plaćanja trećih strana za korisnike aplikacija za upoznavanje. Holandska uprava za potrošače i tržišta (ACM) kažnjava Apple sa 5 miliona evra za svaku nedelju koju ne izvrši naredbom. Holandski regulatori su već kaznili Apple sa više od 50 miliona evra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: