Apple suspendovao dobavljača zbog izrabljivanja radnika

Apple je odlučio da jednog od svojih dobavljača suspenduje zbog kršenja Zakona o radu. Proizvođač iPhone uređaja je u ponedeljak objavio da će prestati da daje nove poslove Pegatronu, dugogodišnjem tajvanskom dobavljaču, nakon što je otkriveno da su neki studenti u Kini radili noću i prekovremeno, suprotno Apple-ovim pravilima.

apple suspendovao dobavljača

Apple odbio dalje komentarisanje ovog slučaja

Za sada nije jasno koliko Apple ima otvorenih ugovora sa Pegatronom, niti koliko dugo može trajati bilo kakva suspenzija. Kompanija je odbila da komentariše šta sve ovaj dobavljač izrađuje za Apple. Takođe su odbili da kažu na koju vrstu proizvodnje bi to moglo da utiče. Osoba bliska Pegatronu je izjavila da ova kompanija sklapa iPhone 12 Mini. Ono što je najbitnije jeste da ova suspenzija neće uticati na postojeće poslovanje.

Pre nekoliko nedelja je otkriveno da je Zakon o radu prekršen u Pegatronovim kampusima u Šangaju i gradu Kunshan na istoku Kine. Kalifornijska kompanija je naglasila da nije pronašla dokaze o prisilnom ili maloletnom radu. U izveštaju se navodi da je Pegatron od tog trenutka otpustio izvršnog direktora zaduženog za kompletan program. U ceo slučaj biće uključena i spoljna revizija.

Pročitajte i:  Apple-ov patent za duže trajanje baterije na iPhone-u

Apple se već dugo suočava sa ozbiljnim kritikama kako se prema radnicima u njihovom lancu snabdevanja odnose poslodavci u Kini, uključujući Pegatron. Da bi se poboljšala praksa, američka kompanija redovno vrši revizije, uključujući iznenadne posete objekata i dobavljača širom sveta. Akcije Pegatrona su pale za 2,1% nakon objavljivajna ovih vesti.

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: