TrendMicro

Apple tuži izrelsku kompaniju NSO

Apple je rešio da tuži izrelsku kompaniju NSO sa ciljem da blokira najozloglašeniju svetsku kompaniju hakera za iznajmljivanje kako bi zaštitili Apple proizvode.

PCPress.rs Image

Tužba protiv NSO

Apple je podelo tužbu federalnom sudu u Kaliforniji protiv NSO grupe koju je nazvala „amoralni plaćenici 21. veka koji su stvorili veoma sofisticiranu mašineruju za sajber nadzor koji koriste za razne zloupotrebe.“ Apple je naveo da je softver NSO grupe, nazvan Pegaz kreiran kako bi se napali korisnici Apple proizvoda širom sveta.

Apple je upozorila da iza grupa kao što je NSO uglavnom stoje države kao sponzori koji troše milione na tehnologije za nadzor izbegavajući odgovornost. Grupa NSO je u velikoj meri prekršila sva pravila iako je rekla da je svoje usluge ponudila vladi za sprečavanje terorizma i kriminala. Međutim, kompanija NSO za sada nije dala nikakve izjave.

Ovu kompaniju u SAD-u nije tužio samo Apple, veći i Facebook. Tako da se sada ova kompanija nalazi na crnoj listi. Istraživači bezbednosti su pokazali da je Pegaz do sada upadao u razne sisteme širom sveta i narušavao bezbednost i ljudska prava.

Pročitajte i:  Apple planira da koristi čipove proizvedene u SAD-u

Pegaz se infiltrira u telefone i usisava lične podatke, podatke o lokaciji, potajno kontroliše mikrofone i kamere pametnog telefona.

Izvor: USNews

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,