BIZIT 2022

Apple tužio startup kompaniju zbog kreiranja softverske kopije iPhone-a

Kompanija Corellium duže od godinu dana nudi virtuelni iPhone, koji omogućava da na svom računaru dobijete softversku kopiju telefona na kome se može menjati verzija iOS-a, jednostavnim odabirom odgovarajuće opcije u meniju.

PCPress.rs Image

Apple je podneo tužbu protiv ove kompanije, jer smatra da je došlo do kršenja kompanijskog copyright-a vezanog za iOS i pridružene tehnologije. Iako ovaj sistem ne menja iPhone u celosti (jer ne postoji mogućnost povezivanja SIM kartice sa njim), kopiranje iOS-a daje dovoljno prostora Apple-u za podizanje tužbe.

Prema navodima, ovaj virtuelni iPhone se u većini slučajeva upotrebljava pronalaženje bagova i sigurnosnih propusta u iOS-u, ali Apple se plaši da može da bude iskorišćen i za potencijalno maliciozne napade, tako što će se rezultati prodavati zainteresovanim trećim stranama. U tužbi se navodi da njen cilj nije da se uguše napori da poboljša sigurnost i bezbednost iOS-a, već da se zabrani Corellium-u da komercijalizuje Apple-ovo vlasništvo.

Za sada nema zvaničnog odgovora druge strane, s obzirom da Corellium ima 21 dan da odgovori na tužbu. Jedino što se za sada zna je da je ova kompanija prošlog meseca promenila svoju polisu o intelektualnoj svojini, što znači da je sigurno i pre tužbe bilo kontakata sa Apple-om na tu temu.

Pročitajte i:  Holandija zatražila od Apple da otvori aplikaciju za plaćanje trećih strana

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,