BIZIT 2022

Apple TV će strimovati YouTube u 4K

Apple je pre par dana objavio da će uskoro izaći nov operativni sistem, a da macOS X odlazi u penziju. Novi sistem izlazi u verziji 11.0, a nosiće kodno ime Big Sur. Međutim, na ovom događaju dobili smo podatke o mnogim dešavanjima i uzbudljivoj jeseni, bar kada je Apple u pitanju.

Apple TV YouTube 4K

Stiže nam tvOS 14

Apple TV 4K od početka je nosio u svom imenu 4K, oznaku da sadržaje prikazuje u Ultra HD rezoluciji. Međutim, od početka je sve snimke sa YouTube platforme emitovao isključivo u najvećoj 1080p rezoluciji, odnosno Full HD. Kada tvOS 14 stigne, a tako je najavljeno, ništa neće sprečiti korisnike da počnu da gledaju YouTube u 4K rezoluciji. Kašto je primećeno, Apple je ipak pomenuo da će novo izdanje sistema omogućiti ovu dugoočekivanu opciju. Nije sigurno šta je dovelo do dugogodišnjeg zastoja za ovu opciju (na ovo nisu odgovorili ni Apple, ni Google), ali je verovatno da se odnosilo na promenu formata video zapisa.

Godinama YouTube objavljuje 4K video zapise koristćei svoj otvoreni kodek VP9. Mnogi proizvođači uređaja su ga podržali, ali Apple nije, oni su rešili da podrže tehnologiju HEVC. Pitanje 4K podrške na Apple TV-u bi zahtevalo da jedna ili druga strana usvoje jednu od ove dve tehnologije. To se desilo, a ostaće pitanje ko je napravio ustupak zbog ovoga.

Pročitajte i:  Da li Apple radi na novom Siri daljinskom upravljaču?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: