TrendMicro

Apple u četvrtom kvartalu 2017. ostvario rekordnu zaradu

Apple je u četvrtom kvartalu 2017. godine ostvario najveću zaradu u istoriji poslovanja kompanije, a uprkos poteškoćama u vezi sa prodajom iPhone uređaja.

PCPress.rs Image

Tako je najveća tehnološka kompanija ostvarila zaradu od 20,1 milijarde dolara, a u ključna tri meseca kada je finansijska godina u pitanju, te na taj način oborila sopstveni rekord od pre dve godine. To se dogodilo po puštanju iPhone-a X u prodaju u novembru, te iPhone-a 8 u septembru, pa, iako je kompanija prodala oko 77 miliona jedinica u periodu od tri meseca, što je za 1% manje nego u istom periodu prošle godine, veće cene su ipak učinile da se prihod uveća.

Tako je Tim Cook, posle brojnih spekulacija o prodaji iPhone-a X, izjavio da je uređaj ipak premašio njihova očekivanja, te da je bio najprodavaniji u okviru svake nedelje, a od kada je lansiran u novembru. Ukupni prihodi kompanije su se tako uvećali za 13%, a na 88,3 milijarde dolara, što je takođe rekord, te prihod u četvrtom kvartalu, od 20,1 milijarde dolara, predstavlja uvećanje od 12% u odnosu na 17,9 milijardi za isti period prošle godine.

Pročitajte i:  Praćenje ovulacije u Apple Watch Series 8

PCPress.rs Image

I prodaja iPad uređaja zabeležila je manji porast, te su se Mac kompjuteri prodavali nešto lošije, dok je prodaja uređaja iz kategorije „drugi proizvodi“ –u koju spadaju i Apple Watch i Apple TVostvarila porast od 36%. Zanimljivo je i da aplikacije proširene realnosti predstavljaju oblast sa naročitim potencijalom za rast, te da je Apple Watch iz serije 3 udvostručio prodaju u odnosu na onu koju je imala serija 2 prošle godine.

Stručnjaci predviđaju da bi kompanija Apple mogla da bude prva koja će doći do vrednosti od bilion dolara, te trka i dalje traje, a očekuje se da će dodatnu prednost doneti i nova iPhone serija.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,