Cove

Apple ulaže 200 miliona dolara u sadnju drveća

Apple nije potpuno uveren da do 2030. godine može postati energetski neutralan i kladi se da će mu ljubazniji odnos prema prirodi pomoći da postigne taj cilj. Tehnički gigant, Conservation International i Goldman Sachs pokrenuli su fond za obnavljanje od 200 miliona dolara namijenjen uklanjanju najmanje milion tona CO2 iz atmosfere svake godine ulaganjem u projekte obnove šuma.

PCPress.rs Image

U skladu sa standardima UN-a

Kompanija nije samo sadnja drveća i nada se najboljem od postojećih aktivnosti. Oslanja se na standarde UN-ove Klimatske konvencije, Verre i Međuvladinog odbora za klimatske promene kako bi pravilno kvantifikovali hvatanje ugljenika i obezbedili da CO2 ostane van atmosfere. Apple je dodao da se fokusirao na radne šume, odnosno na pažljivo gazdovane šume koje se mogu koristiti za drvnu sirovinu, ali ne i za prebivališta, koje pomažu biodiverzitetu.

Firma se nije plašila zavisnosti od ovog projekta. Procenjuje se da će do 2030. godine smanjiti oko 75% svojih emisija kroz poboljšanja proizvoda i lanca snabdevanja, a za ostatak će biti neophodno hvatanje ugljenika. Šef organizacije Conservation International dr M. Sanjaian potvrdio je da je prirodno obnavljanje najbrži i najefikasniji način uklanjanja ugljenika od bilo koje druge trenutne tehnologije.

Pročitajte i:  iOS 16 će sadržati poboljšanja notifikacija i dodatke o praćenju zdravlja

Nema sumnje da je ovo namenjeno skretanju pažnje uoči Dana planete Zemlje i nije toliko ambiciozan plan kao Microsoftov cilj da u sličnom vremenskom roku postane u potpunosti neutralan kada je u pitanju CO2. Kao što je Apple primetio, ovo je, međutim, prvi pristup kompanije za uklanjanje CO2. To bi moglo navesti druge kompanije da slede njihov primer i postanu ugljenik-neutralne ili negativne kada to ranije nije bila opcija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: