Top50 Glas publike

Aptera: Solarno vozilo na tri točka

Startap Aptera je pre desetak godina objavio bankrot, ali je kompanija nedavno „ustala iz mrtvih“. Sa njom se povratio i plan o solarnom vozilu na tri točka.

PCPress.rs Image

Kompanija sada ponovo pokušava da progura ideju o električnom ultra-efikasnom vozilu, koje deo energije dobija iz solarnih ploča. Aptera je osnovana 2006, dve godine pre nego što je Tesla počela s prodajom svog prvog električnog vozila Roadster. Osnivači Steve Fambro i Chris Anthony su došli na ideju o idealnom vozilu koje ima malu težinu, te je efikasno i izgleda kao automobil iz budućnosti. Takve ideje su u to vreme bile popularne, budući da se mnogo polagalo na vozila koja neće emitovati štetne gasove. Zahvaljujući solarnim pločama na krovu vozilo može da proizvodi deo energije, a dodatnu efikasnost omogućavaju i male dimenzije, te vozilo zauzima samo onoliko prostora koliko je neophodno.

Kako je vreme prolazilo tim se sve više udaljavao od početne vizije, a problem je bio i u tome što se na električna vozila još uvek gledalo kao na eksperiment, te nisu smatrana pravim proizvodima koji mogu da se ponude na tržištu. Kompanija zbog toga nije dobila zajam koji je bio neophodan za proizvodnju, te se ubrzo ugasila.

Pročitajte i:  Musk više neće prodavati Tesline akcije

PCPress.rs Image

Prvi osnivači su 2019. odlučili da ožive kompaniju, najpre zbog toga što su se električni automobili približili realnosti. Sa novim početkom stigle u i ozbiljnije ideje, pa kreatori sada tvrde da će solarne ploče na dnevnom nivou proizvoditi dovoljno energije za put od oko 72 kilometra. Futuristički izgled je i dalje tu, pa ostaje da se vidi hoće li Aptera ovoga puta uspeti da dobije potrebna sredstava, budući da je konkurencija ozbiljnija nego pre deset godina.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,