TrendMicro

AR pomaže slepima da „čuju“ raspored objekata u prostoru

Jedna od najtežih stvari za slepe i slabovide osobe je snalaženje u prostoru koji ne poznaju. Na sreću, to će se možda u budućnosti promeniti. Kompanija Caltech (California Institute of Technology) razvila je Cognitive Augmented Reality Assistant (CARA) koji koristi Microsoft HoloLens kako bi omogućio objektima u okolini da „razgovaraju“ sa slepom osobom.

PCPress.rs Image

CARA koristi procesorsku snagu da identifikuje objekte u prostoru i da izgovori njihovo ime. Zahvaljujući tome, znaćete da se stolica nalazi ispred vas, da su vrata od prostorije levo, a televizor desno. Što je ton izgovaranja viši, to je objekat bliži osobi.

Suštinski, ovakav sistem može brzo da optereti čoveka, pa je Caltech osmislio tri različita moda funkcionisanja. Najintuitivniji mod je „spotlite“ koji se fokusira da izgovara samo imena objekata u koje gledate. Mod za skeniranje će izgovoriti imena svih objekata koje HoloLens kamera može da uoči u prostoriji. Konačno, postoji i ciljani mod, koji će tražiti specifični objekat i izgovoriti samo njegovo ime kada ga pronađe u fokusu.

Pročitajte i:  Rebrendiranje Microsoft Office-a

Ova tehnologija je još uvek u povoju i zahteva za sada prilično skup AR hardver za funkcionisanje. Ipak, prvi rezultati testiranja su obećavajući. Dobrovoljci su se uspešno kretali kroz Caltech-ovu zgradu koristeći CARA sistem, koji im je govorio gde da skerenu, gde su stepenice, pa čak i gde se nalaze držači za ruke.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,