TrendMicro

ARM čipovi u najmoćnijem superkompjuteru

Prvi put od kada se vodi lista 500 najmoćnijih superkompjutera, na njenom vrhu se našla mašina koja je zasnovana na ARM procesorima. Ovaj Fugaku superkompjter nalazi se u RIKEN centru za računarske nauke u Japanu. U pitanju je računar zasnovan na Fujitsu 48-jezgarnom A64FX sistemu na čipu. 

PCPress.rs Image

Desetine, stotine hiljada čipova

Ukupno je upakovano 158.976 ovakvih čipova koji na benchmark testu daju brzinu od 415.5 petaflopsa, dok u pikovima postiže 1 exaflop. Čisto da bismo uporedili performanse, pomenućemo da superkompjuter u Oak Ridge National Lab-u koji je ranije bio prvi na listi imao rezultat 148.8 petaflopsa, što Fugaku 2.8 puta bržim.

Fujitsu je licencirao dizajn za ovaj procesor, a ceo sistem košta više od milijardu dolara i bilo je potrebno oko šest godina za njegovo dizaniranje i izgradnju. On se već nalazi u upotrebi jer su ga istraživači uposlili u vezi istraživanja pronalaska vakcine za korona virus.

Ovo je značajan trenutak za industriju superkompjutera. Prethodnih godina u ovoj klasi dominirali su procesori iz Intela i AMD-a, i na njoj su se do ovog trenutka nalazila samo četiri ARM zasnovana sistema. Ipak, nije mnogo verovatno da će Fugaku dugo vremena biti na liderskoj poziciji. Cray Computing, uz pomoć AMD-a već gradi 1.5 exaflop sistem, a ista kompanija gradi još jedan exascale sistem zasnovan na Intel procesorima. Oba superkompjutera će biti gotova tokom sledeće godine.

Pročitajte i:  Intel gradi fabriku u italijanskom gradu Vigasio

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,