ARM do 2020. godine konkurent Intel-u na PC tržištu

ARM je objavio roadmap do 2020. godine, po kojem planira da predstavi dovoljno moćne čipove koji će biti dostojni konkurenti Intelu u PC segmentu tržišta. Danas ARM čipovi dominiraju na tržištu moiblnih telefonima, uglavnom u Qualcomm-ovoj izvedbi, a ove godine počeli su da se pojavljuju i na ARM laptopovima koje pokreće Windows 10 (već su ih predstavili HP, Lenovo i Asus, a uskoro će i Samsung).

PCPress.rs Image

Prednost ovih računara je u većoj autonomiji baterije i 4G kompatibilnosti, a negativne strane su im visoka cena i znatno slabije performanse od modela baziranih na Intel Core čipovima. Uvidevši potencijal, ARM je rešio da se u budućnosti više posveti ovom segmentu tržišta. Njihov novi Cortex-A76 biće, barem prema najavama, u klasi Core i7 čipova i doneće poboljšanje u performansama od najmanje 35% u odnosu na postojeći dizajn ARM čipova.

Istovremeno, Microsoft već radi sa Qualcomm-om u cilju optimizacije Windows-a za Snapdragon čipove, uključujući i Snapdragon 850 koji se nalazi u Samsung-ovom prvom ARM Windows 10 Laptopu (koji će uskoro biti zvanično predstavljen). Takođe, ARM je najavio da će naslednici Cortex-A76 čipa ciljati PC segment tržišta, a njihovo pojavljivanje očekuje se u naredne dve godine. Kodna imena tih čipova su Deimos, koji će se pojaviti u 2019. godini i proizvodiće se u 7 nm proizvodnom procesu, kao i Hercules (2020. godine), koji će dolaziti u 7 nm i 5 nm proizvodnom procesu.

Pročitajte i:  Qualcomm ne dozvoljava da se Windows pokreće na drugim ARM čipovima

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,