BIZIT 2022

ARM predstavio Cortex-A7 procesore namenjene jeftinim, a snažnim pametnim telefonima

PCPress.rs ImageKompanija koja stoji iza tehnologije procesora koji pokreću skoro sve pametne mobilne telefone na tržištu, predstavila je novu arhitekturu Cortex-A7. ARM tvrdi da će nov procesor znatno umanjiti potrošnju električne energije u mobilnim uređajima i omogućiti pravljenje pametnih telefona za manje od 100 dolara do 2013. godine.

Procesor A7 će biti pet puta efikasniji za istu potrošnju električne energije, zauzimaće 20 odsto današnjeg A8 procesora, a opet, biće vidno boljih performansi. Da vas podsetimo da je Cortex-A8 u većini današnjih top modela pametnih telefona čija maloprodajna cena nije ispod 500 dolara.
Kompanije je predstavila big.LITTLE procesuiranje, odnosno SoC (system-on-a-chip) dizajn koji omogućava visoke performanse i malu potrošnju baterije – srazmerno korišćenje procesorske snage u odnosu na to koliko je zahtevan zadatak. U teoriji, ovo je veoma slično kao Nvidijin quad-core Kal-El procesor.

PCPress.rs ImagePošto što su pametni telefoni i tablet računari prerasli u primarne personalne računare, korisnici zahtevaju veće performanse u malom pakovanju. Predstavljanje Cortex-A7 i big.LITTLE obrade podataka izlazi u susret ovim željama, postavljajući nove standarde u potrošnji električne energije i procesorskoj snagi.

Pročitajte i:  Da li čekati novu generaciju ili kupiti grafičku kartu odmah?

Izvor: ARM

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,