BIZIT Seminar

Artemis I otkazan ponovo zbog oluje

Nakon što je u sredu završila uspešno testiranje sistema za lansiranje svemira, NASA se nadala da će napredovati sa Artemis-om 1 27. septembra. Nažalost, taj datum više nije u opticaju zbog tropske oluje Ian.

Čini se da NASA ne može da uhvati pauzu. Nakon što je u sredu završila uspešno testiranje sistema za lansiranje svemira, agencija se nadala da će napredovati sa Artemisom 1 27. septembra. Nažalost, taj datum više nije na tabeli zbog tropske oluje Ian.

Artemis 1 poleće početkom oktobra

Oluja se formirala u petak uveče iznad centralnih Kariba. Meteorolozi očekuju da Ian postane uragan do nedelje pre nego što pogodi Kubu, a zatim se probije do obale zaliva Floride. Od subote je nejasno gde će Ian stići kada stigne na kopno. Takođe postoji neizvesnost oko toga koliko jaku oluju država treba da očekuje.

U iščekivanju da Ian postane uragan, NASA je odlučila da pripremi SLS za povratak na bezbednu zgradu za montažu vozila Kennedy svemirskog centra. Agencija će konačnu odluku doneti u nedelju. Ako se prognoza pogorša, vraćanje će početi u nedelju uveče ili u ponedeljak rano ujutro.  Ako Artemis 1 ne može da poleti pre 3. oktobra, sledeće najranije lansiranje biće 17. oktobra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Letelica koja nas čuva od opasnih asteroida
SBB

Tagovi: ,