Zebra

Aruba – WiFi za enterprise

WiFi? Nema tu mnogo nauke… važno postaviti dovoljno jak ruter, sa što više antena i stvar je rešena… „ako radi kod kuće, radiće i u firmi“. Da li je baš tako ? Da li je dovoljno da je „signal četiri crte“ ? Da li je dovoljno da „radi Viber“?

Sve je lakše kada WiFi treba da opsluži manji broj korisnika, relativno ograničen prostor i kad nema naročito velikih bezbednosnih izazova. Stvari postaju znatno složenije kada WiFi treba da opsluži zahtevno korporativno okruženje, pa ćemo pokrenuti priču o tome šta moderan, poslovni (enterprise)  WiFi sistem treba da ponudi i šta znače pojmovi koje najčešće srećemo.

Podržani standard – Važno je da su podržani standardi 802.11ac (wave 1 ili 2) ili 802.11n. Buduća podrška za 802.11ax se podrazumeva.

Frekvencija rada – Po trenutnim standardima serije IEEE 802.11 postoje dva frekventna opsega: 2,4 GHz i 5 GHz. Opseg oko 2,4 GHz je na prvom mestu prezasićen (prisutni su Bluetooth, Zigbee, ANT+…) i ima osobinu da mu se kanali preklapaju. Moderniji AP‑ovi (Access Points) enterprise klase čak imaju osobinu da imaju dva radija u 5 GHz opsegu (jedan od njih u stanju je da radi i na 2,4 i na 5 GHz).

Pročitajte i:  Wi-Fi 6: Wi‑Fi za 2021. godinu

Broj podržanih klijenata – 802.11 standard propisuje maksimum od 2007 simultano povezanih klijenata, ali koliki je broj koji proizvođač preporučuje pod punim opterećenjem (na primer kad je uključena DPI IPS funkcionalnost na AP‑u kada se 802.11 protokol terminira na AP‑u, a ne kada se deenkapsulira na kontroleru) ?

Band Steering – Mogućnost da klijenta (Android/Apple telefon novije generacije) koji ima kapacitet spajanja na 5 GHz bandu forsiramo na 5 GHz kanal.

Client Match – Inteligentno prepoznavanje i profilisanje klijenata. Na primer, na pristupnu tačku na ulazu u objekat priključio se stariji 2,4GHz klijent, čiji operativni sistem ima politiku „držanja“ asocijacije za prvi AP dokle god je ovaj dostupan („nivo signala veći od…“), iako mu je drugi AP koji emituje isti SSID mnogo bliži. Napredniji WiFi sistem detektovaće ovakvog klijenta, i forsirati asocijaciju na bliži AP.

Broj i brzina Ethernet interfejsa – Da bismo povezali bežičnu pristupnu tačku na mrežu, potreban nam je bar jedan Ethernet interfejs. Ako razmatramo bežičnu mrežu visokih performansi (1,3 Gbps+) , neophodno je da žičani interfejs bude takođe velike brzine (npr. 2,5 Gbps) ili da imamo na raspolaganju više Ethernet interfejsa brzine 1 Gbs koji se agregiraju. Agregacijom Ethernet interfejsa postižemo i veću raspoloživost sistema. Napredniji uređaji u stanju su da čak prihvate PoE napajanje sa više Ethernet interfejsa.

Pročitajte i:  Wi-Fi 6: Wi‑Fi za 2021. godinu

Mesh ili WDS – Tehnologije koje nude mogućnost ponavljanja signala postojeće WiFi infrastrukture su zgodna stvar ako je novo ožičavanje problem, ali ih treba izbegavati kada god je to moguće. Razlog za ovo leži i činjenici da ove tehnologije uvek žrtvuju jedan radio da bi uspostavile mesh vezu (uglavnom onaj na 5 GHz). U slučaju uređaja s jednim radio interfejsom, situacija je još gora – rad na 2,4GHz, sa ponavljanjem na istom kanalu, stvara dodantu kanalnu interferenciju.

Bluetooth (BLE) – funkcionalnost ‑ I Bluetooth je evoluirao od vremena hands‑free bežičnih slušalica. Moderan AP nudi i Bluetooth funkionalnost. Ona može biti na bazičnom nivou osnovne funkcije prisutnosti (presence) do nivoa IoT gateway funkcionalnosti (u nekom od 802.15.4 nizu IEEE standarda tipa Zigbee i slično. Kompleksnije implementacije uključuju tehnologije lokacijskih servisa (tipa navigacija na mestima gde GPS signal nije dostupan, pa ga nedomešćujemo „u trougao raspoređenim“ BLE emiterima).

Metoda upravljanja i skaliranje instalacija – Upravljanje modernim bežičnim mrežama može biti realizovano na više načina – putem kontrolera, NMS (eng. Network Management Software‑a) ili iz cloud‑a. Postoje rešenja kod kojih je u startu potrebno izabrati model upravljanja i nije moguće naknadno promeniti režim rada, dok postoje rešenja kod kojih je moguće krenuti sa jednim modelom (npr. lokalni klaster AP‑ova bez kontrolera – kod kompanije Aruba “Instant“ mod), a zatim im promeniti režim (npr. Cloud based management ili rad pomoću kontrolera).

Pročitajte i:  Wi-Fi 6: Wi‑Fi za 2021. godinu

To bi bile najvažnije hardverske i radio funkcionalnosti modernih pristupnih tačaka. Sledeći važan korak su viši OSI slojevi, sve do aplikativnog, a Aruba u svim koracima nudi najsavremenija rešenja za enterprise primene.

www.kimtec.rs

www.arubanetworks.com

Milenko Markov, Tehnički konsultant, HPE Aruba

(Objavljeno u PC#254)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,