BIZIT Seminar

Asteroid koji je prošao pored Zemlje

Sve se češće priča o asteroidima i drugim potencijalnim opasnostima iz svemira. Već se smišljaju i sistemi za odbranu – navikli smo da asteroidi u brojnim filmovima kidišu na našu planetu, te da neki heroj stane na put opasnom nebeskom telu. U stvarnosti je ta tu akciju potrebno više od jednog čoveka, na primer cela NASA.

PCPress.rs Image

Agencija je pre nekog vremena po prvi put u istoriji lansirala misiju čija je uloga da stane na put agresivnim nebeskim telima. Put kosmosa je krenula 24. novembra 2021. godine, a potrajaće godinu dana. Cilj joj je da se sudari sa satelitom, a kako bi mu promenila putanju. Naime, letelica veličine prosečnog automata za kafu udariće u asteroid veličine egipatske piramide, u nadi da će ga skrenuti s puta.

Misija je ponela ime DART (Double Asteroid Redirection Test), a cilj joj je da planetu zaštiti od nekih budućih opasnosti iz svemira. Eksperti ističu da to ne znači da pretnja već postoji, te se napominje da je u pitanju vežba. Nema razloga za paniku.

Pročitajte i:  Daleki svetovi: Astronomi otkrili novu planetu

PCPress.rs Image

Pored naše planete je nedavno prošao još jedan asteroid, jer NASA budno prati sve što se približi planeti. Mnogi su se zbog toga setili upravo sistema za odbranu. Sitniji asteroidi često prolete nedaleko od Zemlje (što znači da su nekoliko miliona kilometara daleko), a spisku se 27. maja priključio i asteroid koji je dobio ime “7335 (1989 JA)”. Ne predstavlja opasnost, a NASA bi, da je obrnuto, o tome prvo obavestila Belu kuću i vladine agencije.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,