BIZIT 2022

Astronauti i let do Internacionalne svemirske stanice

Douglas Hurley i Robert Behnken su uz pomoć Falcon 9 rakete i Crew Dragon kapsule 30. maja krenuli ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, a poletanje je bilo malo komplikovanije nego što se očekivalo, posebno ulazak u orbitu. Obojica ipak kažu da su uživali u ovom istorijskom letu, koji je krunisan i bezbednim sletanjem na Internacionalnu svemirsku stanicu.

PCPress.rs Image

Kapsula je, kažu, „mirisala na nov automobil“, a radi se o letlici koja je dizajnirana da se nakon ulaska u orbitu odvoji od rakete, te da se po dolasku na destinaciju automatski „parkira“ na stanicu, bez mešanja kosmonauta. Hurley je u nekom trenutku preuzeo kontrolu, a kako bi proverio da sistem radi, i da će moći da se iskoristi u slučaju nužde. Problema ipak nije bilo, te astronauti nisu osetili kada se Crew Dragon spustio na stanicu.

Nakon poletanja Hurley i Behnken su mogli i da komuniciraju sa Zemljom, te svojim porodicama, što im je, kako kažu, bilo posebno važno, budući da su želeli da ovo iskustvo podele sa najbližima, ali i ostatkom sveta.

Pročitajte i:  Vodič za kosmonaute: Zašto nema hleba u svemiru

Izvor: CBS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,