PC Press Studio

Astronautski vodič kroz izolaciju

Samoizolacija i pored svih sredstava za komunikaciju može da bude usamljeno iskustvo, posebno za one koji su navikli da dane provode u blizini drugih ljudi. Astronauti koji lete oko Zemlje su dobro upoznati sa ovim stanjem, budući da je oko njih beskrajno prostranstvo kosmosa, u kojem provedu i po godinu dana.

PCPress.rs Image

Oni koji mesece provode na Internacionalnoj svemirskoj stanici više su kvalifikovani da govore o izolaciji nego oni koji su u svojim kućama tek nekoliko nedelja, pa astronautkinja Peggy Whitson, na primer, ističe da je najvažnija pažljiva komunikacija sa ljudima sa kojima se deli prostor. Anne McClain takođe ističe važnost komunikacije, i podvlači da je najvažnije da se jasno govori, a kako bi se svi dobro razumeli u uslovima povećanog stresa.

Pročitajte i:  Za i protiv: Razmnožavanje u svemiru

Astronaut Scott Kelly kaže da je najvažnije da se prati rutina, a kako bi se oni koji dele isti prostor lakše prilagodili novim uslovima, dok Chris Hadfield preporučuje analitički pristup, a kako bi se što bolje procenila situacija, te u skladu sa tim postavili ciljevi.  Buzz Aldrin, drugi čovek koji je stigao do Meseca, kaže da je najvažnije da se ostane u kući i strpljivo sačeka kraj krizne situacije, a kako se ne bi ugrozio sopstveni, te životi drugih.

Pored opreznosti svi astronauti preporučuju i aktivnosti koje kvalitetno prekraćuju vreme, poput čitanja, gledanja filmova, pisanja, i, naravno, redovnog pranja ruku.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,